c S
Dnevne novosti

Njemački sudovi preplavljeni tužbama protiv mjera restrikcije

10.11.2020 07:15 BERLIN, 9. studenoga 2020. (Hina) - Njemački sudovi preplavljeni su od početka studenoga tužbama protiv novih mjera zatvaranja koje su na snazi od početka mjeseca a sud u Duesseldorfu je u ponedjeljak ukinuo opću obvezu nošenja maski u tom gradu.
"Za građane nije nedvosmisleno jasno gdje i kada su obvezni nositi zaštitnu masku. Zbog toga se građanima ostavlja da sami od slučaja do slučaja odluče o tomu trebaju li nositi masku ili ne", stoji u obrazloženju Upravnog suda u Duesseldorfu koji je ovom presudom ukinuo opću obvezu nošenja zaštitnih maski u tom gradu na zapadu zemlje. Sud je zaključio da je uputa gradske vlade po kojoj obveza nošenja zaštitne maske ovisi o "dobu dana, prostornoj situaciji i brojnosti prolaznika" i to ako nije moguće održavanje razmaka od najmanje pet metara, "nepregledna".

Od uvođenja novih mjera zatvaranja koje za cilj imaju maksimalno smanjenje socijalnih kontakata građana, sudovi u njemačkim gradovima su preplavljeni tužbama građana i organizacija protiv ovih mjera koje se u najvećoj mjeri odbijaju. Tako je Upravni sud u Mannheimu odbacio tužbu jednog građana koji je u studenom htio provesti nekoliko dana u Heidelbergu. No kako najnovije mjere hotelima brane prihvat gostiju iz turističkih razloga, hotel je otkazao rezervaciju. Sud je odlučio da je trenutne okolnosti u kojoj "pogođenima pandemijom koronavirusa prijete teške posljedice po zdravlje" ima veću težinu nego pravo pojedinog građana na hotelski smještaj u turističke svrhe. Viši upravni sud u Bavarskoj je odbacio više tužbi ugostitelja iz ove savezne pokrajine koji su tražili izuzeće od opće zabrane rada ugostiteljskih objekata.

Sud u saveznoj pokrajini Mecklenburg – Prednje Pomorje odbacio je tužbu jednog studija za tetovažu koji se žalio na zabranu rada i ukazao na "nelogičnost odluke" po kojoj frizerski saloni ne potpadaju pod zabranu dok saloni za masažu i studiji za tetoviranje da. "Frizerski saloni, za razliku od studija za tetovažu, spadaju u temeljne servise za građane", stoji u obrazloženju suda. Upravni sudovi su u više slučajeva zaključili kako je problematično da nove mjere zatvaranja nisu potvrdili parlamenti, kako lokalni tako ni savezni no nisu po tom pitanju donosili nikakvu odluku.