c S
Dnevne novosti

Poljska prijeti da će uložiti veto na proračun EU-a

13.11.2020 07:10 BRUXELLES, 13. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Poljski premijer Mateusz Morawiecki poslao je pismo institucijama EU-a u kojemu prijeti da će uložiti veto na proračun za 2021-2027. ako pristup europskim fondovima bude uvjetovan vladinim poštivanjem vladavine zakona.
Pismo, slično onome koje je prošli tjedan poslao mađarski premijer Viktor Orban, poslano je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i njemačkom predsjedništvu EU-a.

Glasnogovornik Komisije potvrdio je primitak pisma i suštinu njegova sadržaja.Morawiecki je napisao na Facebooku da je u pismu objasnio da Poljska ne može prihvatiti vezu između pristupa fondovima EU-a i poštivanja vladavine zakona jer se taj mehanizam temelji na proizvoljnim i politički motiviranim kriterijima.

Njihovo prihvaćanje dovelo bi do pristajanja na dvostruka mjerila u tretiranju članica EU-a, rekao je on dodavši da takva jasna veza nije bila dio sporazuma koji su čelnici EU-a postigli u srpnju. "Stoga Poljska ne može prihvatiti ovu verziju mehanizma (koja povezuje vladavinu zakona s EU fondovima) jer bi ona dovela do prvenstva političkih i proizvoljnih kriterija nad suštinskom procjenom", napisao je Morawiecki.

I Poljska i Mađarska su pod istragom EU-a zbog potkopavanja neovisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija i prijeti im gubitak milijardi eura iz EU fondova ako ostane ova verzija mehanizma.