c S
Dnevne novosti

Božinović najavio oštrije kontrole provedbe novih mjera

23.11.2020 07:48 maska
ZAGREB, 20. studenoga 2020. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u petak oštrije kontrole provedbe novih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.
"Policija će sada biti u provedbi ovih mjera puno striktnija. Kroz temeljnu i kriminalističku policiju će istraživati eventualno postojanje prekršajne i kaznene odgovornosti pravnih i fizičkih osoba", rekao je Božinović gostujući u Dnevniku HRT-a. Dodao je kako je policija sastavni dio odluke o nadzoru provedbe mjera te da će na županijskoj, općinskoj i gradskoj razini surađivati policija, Državni inspektorat i Ravnateljstvo te stožeri civilne zaštite. Naglasio je kako su se mjere postrožavale tijekom epidemije, te da se dosta toga selilo u nezakonite sfere.

"Nakon stupanja ove odluke na snagu, policija će se maksimalno angažirati na otkrivanju takvih mjesta", kazao je Božinović. Ponovio je kako je na svima nama da učinimo sve kako bi što prije došlo do pada novozaraženih, čime bi se sačuvala opstojnost zdravstvenog sustava, dodavši kako se nada svjetlu na kraju tunela. "Ne treba imati iluzije da će se to dogoditi sutra. Jer do cjepiva i da se 70 posto populacije procijepi, što je neki standard kako bismo mogli govoriti o imunitetu u zajednici, proći će vremena", objašnjava Božinović.

Na pitanje o zaštiti granica i migrantima, Božinović je kazao kako se ciljano stavlja teret na hrvatsku policiju kada je u pitanju zaštita granica. "Mi smo predložili neovisan nadzor i Agenciji za ljudska prava i Europskoj komisiji jer hrvatska policija štiti našu granicu i nema mjesta nikakvom nasilju.  Isto tako nema mjesta ilegalnom ulasku mladih muških osoba bez identifikacijskih dokumenata kojima ne pada napamet da uđu preko graničnog prijelaza. Nije nam lako u čuvanju granice Europske unije, ali ostajemo ustrajni u zaštiti vanjske zaštite Republike Hrvatske i Europske unije", zaključio je Božinović.