c S
Dnevne novosti

Izglasane izmjene Ovršnog zakona

30.11.2020 07:51 ovrha
ZAGREB, 27. studenoga 2020. (Hina) -  Sabor je u petak izglasao izmjene Ovršnog zakona prema kojima se smanjuju troškovi ovršnih postupaka, uvodi elektronička komunikacija te od ovrha izuzimaju božićnica, uskrsnica, regres i topli obrok.

Od ovrha bit će izuzete i sindikalne pozajmice, terenski dodatak, pomorski dodatak, naknada za pričuvnike, nagrade učenika te sportske stipendije sportaša s invaliditetom, što je amandmanom predložio HDZ, a Sabor izglasao.sa 117 glasova za, jednim protiv i 7 suzdržanih.

Prema zakonskim izmjenama deložacije se neće provoditi od 1. studenog do 1. travnja, a povećava se i iznos glavnice za koju se ovrha nad nekretninom ne može pokrenuti s 20.000 kuna na 40.000 kuna. Prihvaćanjem amandmana SDP-a u nešto izmijenjenom obliku novost je i što će Vlada u okolnostima epidemije uzrokovane covidom-19 moći donijeti odluku o zaustavljanju ovršnih postupaka najdulje na 6 mjeseci, a tom odlukom odlučit će i na koje ovršne postupke će se to primjenjivati.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da se prihvaćenjem SDP-ovog amandmana otvara prostor da Vlada donese odluku o uvođenju moratorija na ovrhe i pozvao Vladu  da to učini već u ponedjeljak. Zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa veliki broj građana  nije u mogućnosti podmirivati svoje obveze i jedino je moralno zato ponovno uvesti moratorij na ovrhe od 6 mjeseci i to razdoblje iskoristiti za interventne mjere i donošenje novog ovršnog zakona, kazao je Grbin.

Zakonskim izmjenama Ovršnog zakona uvodi se i institut prethodne obavijesti, koju će dužniku upućivati javni bilježnici, te će dužnik moći ispuniti svoje obveze u roku 15 dana, a ako obveze ispuni u tom roku, nema nikakvih troškova ovršnog postupka. Ovršni postupak pokretat će se na temelju vjerodostojne isprave podnošenjem elektroničkog prijedloga putem informacijskog sustava  nadležnom sudu, koji prijedloge dodjeljuje javnim bilježnicima ravnomjerno prema abecednom redu.

Javni bilježnici provodit će postupovne radnje u ovršnom postupku kao povjerenici suda. Troškovi postupka smanjuju se jer više neće biti troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti. Ona se više ne bi izdavala na zahtjev ovrhovoditelja, već ju javni bilježnik izdaje ako u roku 15 dana od isteka roka za prigovor ne zaprimi prigovor ovršenika.