c S
Dnevne novosti

Suci odbacili još dvije Trumpove tužbe: "Narod je odlučio"

08.12.2020 07:00 WASHINGTON, 7. prosinca 2020. (Hina/Reuters) – Još dvoje američkih sudaca, u Detroitu i Atlanti, odbacili su tužbe pristaša Donalda Trumpa kojima su htjeli poništiti rezultate izbora zbog navodnih neregularnosti. 
Obje tužbe je 25. studenoga podnijela Sidney Powell, bivša odvjetnica Trumpove kampanje, u ime republikanskih glasača.Aktualni američki predsjednik i njegovi saveznici izgubili su niz slučajeva kojima su htjeli preokrenuti službene rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. studenoga. Okružna sutkinja Linda Parker u Detroitu u Michiganu te sudac Timothy Batten u Atlanti u Georgiji presudili su da podnositelji tužbe nisu dali dovoljno dokaza te da su one podignute prekasno. „Narod je odlučio“, napisala je Parker, referirajući se na rezultate izbora, a prenosi Reuters.

Demokratski kandidat i nadolazeći predsjednik Joe Biden je u Michiganu pobijedio sa 154 tisuća glasova, a u Georgiji za oko 12 tisuća, pa je dobio 16 elektorskih glasova izbornog kolegija u svakoj državi. Obje savezne države imaju oko 10 milijuna stanovnika, a Trumpu za drugi mandat ne bi bilo dovoljno ni kad bi ipak bio proglašen pobjednikom u njima. Biden ukupno ima 306 elektora u odnosu na Trumpovih 232, a izborni kolegij će pobjednika službeno proglasiti 14. prosinca. Georgia je u međuvremenu potvrdila izborne rezultate na svom teritoriju, nakon ručnog prebrojavanja glasova koje je zatražila Trumpova kampanja. U utorak ističe rok za pravnu obradu izbora, nakon čega američki Kongres smatra da su izborni rezultati po saveznim državama konačni.