c S
Dnevne novosti

Japan odgađa cilj o ženskoj ravnopravnosti nakon neuspjeha

27.12.2020 07:05 TOKIO, 25. prosinca 2020. (Hina/AFP) - Japan "iznimno zaostaje" u promicanju rodne ravnopravnosti, ustvrdila je japanska vlada u petak odgađajući gotovo prije dva desetljeća zacrtani cilj da žene zauzimaju najmanje 30 posto čelnih dužnosti do kraja 2020.
Vlada premijera Yoshihide Suga odobrila je novi petogodišnji plan o rodnoj ravnopravnosti prema kojemu će poduzeti napore da ispuni cilj od 30 posto "što je prije moguće" tijekom sljedećeg desetljeća. Premda je Japan visoko rangiran po nizu međunarodnih pokazatelja, stalno zaostaje u promicanju rodne ravnopravnosti, te je na 121. mjestu od 153 države prema izvješću Svjetskoga gospodarskog foruma o globalnoj rodnoj nejednakosti.

Samo 14,8 posto vodećih mjesta u politici i tvrtkama u Japanu zauzimaju žene, "iznimno zaostajući na međunarodnoj razini", navodi vlada u novom petogodišnjem planu.Novi plan zamjenjuje vladin zadnji petogodišnji plan koji je sadržavao kao cilj 2020. godinu. Cilj od 30 posto prvotno je 2003. godine postavila ambiciozna vlada tadašnjeg premijera Junichira Koizumija nastojeći natjerati nacionalnu birokraciju kojom dominiraju muškarci i tvrtke da prihvate različitost.

Bivši premijer Shinzo Abe, koji je odstupio ranije ove godine, također se više puta obvezao da će ispuniti taj cilj i poduzimao je inicijative da se što više žena uključi u radnu snagu kao ključni plan svoje gospodarske politike. Vlada je za spor napredak optužila društveno prihvaćanje tradicionalnih rodnih uloga, rekavši da će vlada "uložiti napore kako bi žene zauzele oko 30 posto vodećih mjesta početkom 2020-ih". U političkoj sferi žene moraju uravnotežiti političke aktivnosti i kućanske poslove i suočavaju se s raznim uznemiravanjima na temelju svog spola, navodi se. A tvrtke nisu bile oduševljene promicanjem žena, dodaje se. "Sveukupno gledano, društvo u cjelini još uvijek naginje stereotipnim rodnim ulogama i ima nesvjesnu pristranost," kaže se.

Očekivalo se da će se u novom petogodišnjem planu spomenuti sve veća društvena prihvaćenost da se ženama nakon sklapanja braka omogući zadržavanje djevojačkog prezimena. Prema sadašnjim japanskim zakonima bračni parovi moraju imati isto prezime pa ga obično promijene žene. No, premda ankete pokazuju javnu potporu promjeni zakona, novi petogodišnji plan zaustavio je potez, a konzervativni zastupnici u vladajućoj Liberalno-demokratskoj stranci postigli su da se ideja odbaci. Umjesto toga, to je pitanje ostavljeno za "daljnje rasprave".