c S
Dnevne novosti

Aladrović i Malenica: Dobre vijesti za blokirane, poslodavce i radnike

05.01.2021 08:11 ZAGREB, 4. siječnja 2021. (Hina) - Ministar rada Josip Aladrović u ponedjeljak je na sjednici Vlade najavio proširenje obuhvata mjera za očuvanje radnih mjesta na potresom pogođenom području, a ministar pravosuđa Ivan Malenica olakšice za blokirane građane.
U Sisačko-moslavačkoj županiji je oko 11 tisuća blokiranih građana, rekao je Malenica i dodao da će po važećem Ovršnom zakonu uz proglašenje katastrofe sve donacije građanima čiji su stanovi i kuće stradali u potresu biti izuzete od ovrhe.

U dogovoru s Javnobilježničkom komorom donijet će se preporuka kojom će se obustaviti donošenje rješenja o ovrsi strankama s prebivalištem ili boravištem na potresom pogođenim područjima. Svim građanima kojima bude potrebna omogućit će se i besplatna pravna pomoć, rekao je Malenica i naveo da su u potresu značajno stradali zatvor u Sisku, kaznionica u Glini, kao i zgrade sudova.

Mjere za očuvanje radnih mjesta, javni radovi

Najavivši proširenje obuhvata mjera za očuvanje radnih mjesta na potresom pogođenom području ministar Aladrović rekao je kako će se to učiniti na način da se u mjere uključe poslodavci i radnici kojima je zbog potresa ugrožena poslovna aktivnost.  U tu svrhu, do kraja tjedna, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održat će sjednicu te definirati kriterije koji će biti blaži od sadašnjih mjera. Ministar ističe i da je osiguran program javnog rada za 500 osoba koji se može i povećati, a osobe će se zaposliti na otklanjanju šteta od potresa.

Ubrzan proces isplata jednokratne naknade

Rekao je i kako je ubrzan i pojednostavljen proces isplata i zaprimanja zahtjeva za priznavanje prava na jednokratnu naknadu. Sve građane u potrebi pozvao je da podnesu zahtjeve u centrima za socijalnu skrb u Petrinji, Sisku i Glini ili u drugim centrima ako su na izmještenim lokacijama. Aladrović je naveo kako je iz ustanova socijalne skrbi i drugih pružatelja usluga izmješteno 11 djece i 435 odrasla korisnika, a iz šest udomiteljskih obitelji 17 korisnika. Kada je riječ o objektima ustanova socijalne skrbi, nakon potresa tri su neupotrebljiva, dva privremeno, a uporabljivih je pet, dok se za dva čeka procjena stanja.