c S
Dnevne novosti

Googleovi radnici u SAD-u osnovali sindikat

05.01.2021 08:07 SAN FRANCISCO, 4. siječnja 2021. (Hina) - Više od 200 radnika Googlea u Sjedinjenim Državama osnovalo je sindikat, izvijestili su sindikalni čelnici u članku objavljenom u New York Timesu u ponedjeljak. 
Sindikati su iznimno rijetka pojava u tehnološkom sektoru koji se dugo opirao nastojanjima visoko kvalificirane radne snage da se organizirano bori za svoja prava, piše NYT. "Sindikat radnika Alphabeta" (Alphabet Workers Union) namjerava voditi računa o tome da radnici dobivaju poštenu plaću za svoj rad i da ne moraju strahovati od zlostavljanja, osvete poslodavca ni od diskriminacije, napisali su sindikalni čelnici.

Sindikat je organiziran u tajnosti, a priprema je trajala dobar dio prošle godine, piše NYT. Povezan je s Radnicima komunikacijskog sektora u Americi, sindikatom koji predstavlja zaposlene u telekomunikacijskom sektoru i medijima u SAD-u i Kanadi.

Za razliku od tradicionalnih sindikata, Sindikat radnika Alphabeta zastupa tek djelić od ukupno više od 260 tisuća radnika zaposlenih na neodređeno i podizvođača. Radnici ističu da im je glavni cilj izgraditi strukturu i osigurati na dulji rok aktivizam u kompaniji dok su pregovori s poslodavcem u drugom planu, navodi NYT. U Googleu nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju informaciju o osnivanju sindikata.