c S
Dnevne novosti

Ruski sud dosudio novčanu kaznu Navaljnom zbog "klevete"

22.02.2021 07:00 MOSKVA, 20. veljače 2021. (Hina/AFP) - Ruski sud dosudio je u subotu oporbenom vođi Alekseju Navaljnom novčanu kaznu zbog "klevete" veterana Drugog svjetskog rata, nekoliko sati nakon što mu je prizivni sud, u drugome predmetu, potvrdio kaznu zatvora od dvije i po godine. 
"Navaljni je počinio delikt", rekla je sutkinja Vera Akimova čitajući presudu i dosudila mu novčanu kaznu u visini 9500 eura. Navljani (44) je proglašen krivim za širenje "lažnih" i "uvredljivih" informacija o veteranu iz Drugog svjetskog rata koji je ljetos u promotivnom videospotu podržao ustavne promjene usmjerene na jačanje moći predsjednika Vladimira Putina. Ustavna reforma tako Putinu omogućuje da se nakon 2024. kandidira za još dva mandata ako to želi. Navaljni je ljude iz tog videospota nazvao izdajnicima i korumpiranim ulizicama, a vlastima rekao da se optužbama za klevetu koriste da mu okaljaju ugled.

Sovjetska pobjeda nad nacistima zauzima središnje mjesto u kolektivnoj ruskoj svijesti i naveliko je slave i vlasti i narod. Kritike na račun ratnih veterana uglavnom su izazivaju negodovanje javnosti. Na prethodnim ročištima Navaljni je iznosio opaske na pravosuđe te polemizirao sa sutkinjom kritizirajući njihovu podložnost vlastima. Ocijeni je da pravosuđe manipulira veteranom, čovjekom od 94 godine kako bi kaznio protivnika vlasti. Prije čitanja same presude u subotu, Navaljni je još jednom pokazao ležeran stav nižući viceve iz svog staklenog kaveza u sudnici. "Zašto se svi tužni?, zapitao je pa ispričao da je pokušao u kaznionici napraviti sladolede i pripremiti kisele krastavce. 

Ranije u subotu prizivni sud odbacio je Navaljnijevu žalbu na presudu od gotovo tri godine zatvora koja mu je dosuđena zbog kršenja uvjetne kazne, ali mu je ta viša instanca skratila boravak iza rešetaka za šest tjedana na što je on  iz svog staklenog kaveza odgovorio ležerno "Smanjili su kaznu za mjesec i pol. Super!". Zatvorska kazna dosuđena mu je zbog kršenja uvjetne kazne te je uhićen po povratka iz Njemačke gdje je bio na liječenju zbog trovanja nervnim otrovom za što on optužuje Kremlj i u svojoj obrani je rekao da se zato nije mogao javiti zatvorskoj upravi u Moskvi. "Cijeli svijet zna gdje sam bio. Nakon što sam se oporavio, kupio sam zrakoplovnu kartu i vratio se kući", rekao je.Žestoki kritičar predsjednika Putina, Navaljni ustrajno ističe da su optužbe na njegov račun politički motivirane, a Zapad je osudio ponašanje ruskih vlasti i najavljuje mogućnost uvođenja sankciji Moskvi.