c S
Dnevne novosti

Inspekcija nakon Mamićevih optužbi otkrila tek manje nepravilnosti na osječkom sudu

16.04.2021 07:27 ZAGREB, 15. travnja 2021. (Hina) - Izvanrednim nadzorom koji je Ministarstvo pravosuđa i uprave provelo nad radom sudske uprave osječkog Županijskog suda utvrđene su tek manje nepravilnosti u organizaciji rada, ali ne i nepravilnosti u radu sudske uprave.
„Inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene nepravilnosti u radu sudske uprave, međutim utvrđene su manje nepravilnosti u organizaciji rada za koje je sudu naloženo da ih otkloni u roku od 30 dana”, izvijestilo je ministarstvo u četvrtak.

Izvanredni nadzor proveden je 29. i 30. ožujka nakon što je odbjegli Zdravko Mamić za korupciju prozvao predsjednika i suce osječkog Županijskog suda na kojem je osuđen za izvlačenje novca iz zagrebačkog Dinama, što je u ožujku potvrdio Vrhovni sud. Ministarstvo u priopćenju podsjeća da pravosudna inspekcija provodi „poslove nadzora nad pravilnim i zakonitim obavljanjem sudske uprave” te da „nije ovlaštena odlučivati o meritumu odnosno odlukama koje se donose u konkretnim postupcima. O tome mogu odlučivati samo nadležna pravosudna tijela”.

„Izvanredni nadzor nad radom sudske uprave provodile su pravosudne inspektorice Nina Hrešć i Sonja Gundić Biškup. U konkretnom nadzoru ispitivano je donošenje godišnjeg rasporeda poslova, postupanje po godišnjem rasporedu poslova, dodjele predmeta u rad sucima i redoslijed rješavanja predmeta. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je dodjela predmeta sucima u rad provedena u skladu sa Zakonom i Sudskim poslovnikom, a da je godišnji raspored donesen i provodi se u skladu sa zakonodavnim okvirom”, navode u priopćenju. Ministarstvo naglašava i da je inspekciji nadzor proveden u skladu s ovlastima pravosudne inspekcije te da nadležna pravosudna tijela i Državno sudbeno vijeće (DSV) neovisno provode postupke u kojima ispituju okolnosti vezane uz medijske istupe o radu pojedinih sudaca Županijskog suda u Osijeku.

Krajem ožujka DSV je od obavljanja dužnosti privremeno udaljilo osječke županijske suce Darka Krušlina i Zvonka Vekića protiv kojih je predsjednik tog suda pokrenuo stegovni postupak i predložio razrješenje zbog druženja sa Zdravkom Mamićem kojemu su sudili. Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban zatražio je od DSV-a da sucima Vekiću i Krušlinu nakon stegovnog postupka izrekne razrješenje, što je nečasni otpust iz sudstva.Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.Optužbe protiv sudaca potom je nastavio iznositi na društvenim mrežama, a Uskok je izvijestio da i to istražuje.