c S
Dnevne novosti

Sabor o novim pravilima za unos odnosno iznos gotovine iz EU

06.05.2021 07:20 ZAGREB, 5. svibnja 2021. (Hina) - Saborski klubovi SDP-a i HDZ-a jedini su u srijedu raspravljali o Vladinom prijedlogu po kojemu će fizičke osobe biti obvezne prijaviti gotovinu od 10.000 eura ili više koju iznose, odnosno unose u EU.

Građanima treba jasno reći da im nije zabranjeno nositi novac iz EU ili u nju, nego da ga moraju prijaviti kod prelaska granice, istaknuo je Boris Lalovac (SDP), pa objasnio kako danas stvari funkcioniraju. U Hrvatskoj, kazao je, možete uzeti 10 tisuća eura i više, pa otići u Portugal, do Stockholma i nitko vas ne smije pitati odakle vam, ali ako uzmete taj iznos i odete do Mostara, netko će vas zaustaviti i pitati odakle vam, imate li potvrdu, ako nemate oduzet će vam novce. Lalovac je podsjetio na povezanost Hrvata iz BiH s Hrvatskom, na činjenicu da mnogi od njih u Hrvatskoj kupuju zemlju, bave se turizmom, nose novce, pa je važno da sve bude jasno i transparentno. Građene zanima i je li tih 10 tisuća eura po osobi, jer ponekad ih se u automobilu vozi više, napomenuo je.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić rekao je kako se građane namjerava informirati putem carinskih službenika i obavijestima na carinskim prijelazima, ističući da smisao nije kažnjavanje. Objasnio je i da se Zakon o deviznom poslovanju mijenja kako bi se osigurala provedba EU Uredbe koja je obvezujuća i primjenjuje se od 3. lipnja ove godine. Države moraju zakonima odrediti nadležna tijela ovlaštena za provedbu kontrola prekograničnog prijenosa gotovine i kazne ako se ne poštuje obveza prijave, kazao je Zrinušić. Objasnio je da gotovina ne podrazumijeva samo "novac u džepu", nego i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge itd. Naglasio je kako se gotovina, dakle 10 tisuća eura i više, može prijaviti na nekoliko načina, kao i do sada samoinicijativno kod ulaska ili izlaska iz Hrvatske te prijavom na zahtjev nadležnog tijela, dakle carinske uprave. Zakon ovlašćuje carinsku upravu da privremeno zadrži gotovinu koja nije prijavljena ili postoje naznake da je povezana s kriminalnom aktivnošću, neovisno o iznosu, napomenuo je.

Za one koji zaborave prijaviti propisani iznos gotovine, propisane su novčane, prvi se put uvodi ograničenje visine kazne, a ona ne smije prelazi 60 posto iznosa neprijavljene gotovine.  Zakon se donosi po hitnom postupku, jer se EU Uredba mora primijeniti za manje od mjesec dana, od 3. lipnja. Grozdana Perić (HDZ) napominje kako se Uredbom, uz postojeće, uvode i kontrole prijenosa gotovine u poštanskim paketima, kurirskim pošiljkama, prtljazi bez pratnje ili kao teret u kontejnerima.