c S
Dnevne novosti

Suglasnost za financiranje stambenog zbrinjavanja

14.05.2021 07:05 ZAGREB, 13. svibnja 2021. (Hina) - Vlada je Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ) dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u 2022. i 2023. godini, za sklapanje ugovora o javnoj nabavi i isporuci potrebnog materijala i opreme za predvidivo 740 obiteljskih kuća.

Ukupan iznos potreban za realizaciju ukupno sedam ugovora o javnoj nabavi i isporuci građevinskog i instalaterskog materijala te sanitarne opreme nešto je veći od 91 milijun kuna (s PDV-om), od čega je u državnom proračunu za ovu godinu osigurano 27,3 milijuna kuna, s PDV-om, naveo je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Za preostali iznos od 63,7 milijuna kuna (s PDV-om), SDUOSZ je zatražio suglasnost za terećenje državnog proračuna u 2022. i 2023. (u 2022. iznos od 36,4 milijuna kuna i u 2023. iznos od 27,3 milijuna kuna), objasnio je Marić.

Krajnji korisnici su osobe u potrebi za stambenim zbrinjavanjem kojima su izvršnim rješenjem nadležnih upravnih tijela u županijama utvrđena prava na stambeno zbrinjavanje, a temeljem Javnog poziva za podnošenje prijava.

Program školskog mednog dana

Vlada je usvojila i Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za ovu godinu, kojim će se provesti edukacija djece i roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu te osigurati pomoć stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola te je za za nabavu meda zapakiranog u Nacionalnu staklenku osigurano milijun kuna, koje će isplatiti Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju osnivačima školskih ustanova.

Za izradu i distribuciju različitih priručnih i edukativnih materijala opće vidljivosti sa znakom Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka, uključujući slikovnicu edukativnog karaktera o pčelarstvu prilagođenu dobi djece, osigurano je 300 tisuća kuna na teret Ministarstva poljoprivrede. Program je prvi put održan 7. prosinca 2018. godine i od tada je u njemu sudjelovalo ukupno 853 osnovnih škola s ukupno 107.587 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 597 pčelara.

Vlada je odlučila uputiti humanitarnu pomoći Albaniji i Sjevernoj Makedoniji donacijom cjepiva protiv bolesti covid-19, svakoj po 10 tisuća doza cjepiva.