c S
Dnevne novosti

Sabor: Nužno jačanje apsorpcijskih kapaciteta za EU fondove

20.05.2021 07:25 ZAGREB, 19. svibnja 2021. (Hina) -  Saborski zastupnici usuglasili su se u srijedu oko nužnosti jačanja administrativnih i apsorpcijskih kapaciteta za korištenje fondova EU-a te oko potrebe daljnjeg pojednostavljenja i ujednačavanja pravila.

Marko Pavić (HDZ) hvali prijedlog zakona o institucionalnom okviru za korištenje fondova EU-a u Hrvatskoj i ističe jačanje kapaciteta omogućiti će bržu i bolju apsorpciju. Dosad smo imali 10,7 milijardi eura, a u budućem razdoblju 24,5 milijardi eura, a već sada nam fali 1000 ljudi u procesu obrade EU fondova, kazao je Pavić (HDZ). Marija Selak Raspudić (Most) kao osnovni problem u korištenju fondova EU izdvaja što na administrativnoj razini ne postoji neovisno tijelo koje bi moglo provjeriti natječajne postupke, postupke javne nabave, kriterije. „Dakle, zakonitost i ispravnost dodjele sredstava nitko ne kontrolira na administrativnoj razini već se to šalje DORH-u ili MUP-u koji su ionako pretrpani poslovima i tu sve zapne, a jedina služba koja ima stručne ovlasti i koja bi mogla provoditi takvu kontrolu nema za to ovlasti”, kazala je.

„U iduće dvije godine morali bismo potrošiti EU novaca koliko smo jedva uspjeli realizirati u proteklih 7 godina, to je veliki zalogaj za Hrvatsku”, ustvrdila je Ivana Posavec Krivec (SDP) pitajući zašto se čekalo do sada. Sandra Benčić (Možemo) kao ključne probleme ističe različit broj posredničkih tijela i neujednačenost prakse, a što se, kako je ustvrdila, predloženim institucionalnim okvirom ne mijenja. Predloženim zakonom uspostavlja se stabilni institucionalni okvir za korištenje EU fondova za razdoblje 2021.-2027., te također  određuju aktivnosti jačanja kapaciteta korisnika, partnera i suradnika na projektima financiranim iz EU fondova.