c S
Dnevne novosti

Ukidanje patenta na cjepivo podijelilo europarlamentarce

20.05.2021 07:15 ZAGREB/BRUXELLES, 19. svibnja 2021. (Hina) - Desnica i liberali izrazili su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta protivljenje ukidanju patenta na cjepivo protiv covida-19 a ljevica i zeleni založili za ukidanje, dok su predstavnici Vijeća i Komisije istaknuli kako je rješenje za procjepljivanje u svijetu veća proizvodnja i dijeljenje.

Američki predsjednik Joe Biden ranije se ovoga mjeseca založio za ukidanje patenta na cjepivo protiv covida-19, čemu su se usprotivili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je pak suzdržano kazala da je "spremna razgovarati" o ukidanju patenta.

Europarlamentarci su u srijedu s predstavnicima Komisije i Vijeća raspravljali o "učincima odstupanja od Sporazuma WTO-a o TRIPS-u u pogledu cjepiva za bolest COVID-19, liječenje, opremu te povećanju proizvodnje i proizvodnih kapaciteta u zemljama u razvoju" a rasprava je pokazala da je to pitanje podijelilo najveće zastupničke klubove. Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis istaknuo je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta da su "licence objektivno sredstvo u vrijeme pandemije". Dombrovskis je kazao da se Europska unija "spremna konstruktivno angažirati za ograničeno odstupanje od prava intelektualnog vlasništva". Ipak, naglasio je kako je "povećanje proizvodnje" i brže dijeljenje cjepiva rješenje za slabu procijepljenost zemalja u razvoju koje nemaju vlastitu proizvodnju cjepiva. “Od svih proizvođača očekujemo da povećaju dostavu cjepiva zemljama u razvoju”, kazao je. "Komisija poziva zemlje koje mogu proizvoditi cjepiva i procijepile su većinu stanovništva da počnu dijeliti proizvodnju s potrebitim zemljama", dodao je.

Vijeće: Sporazum WTO-a o intelektualnom vlasništvu je dobra "ravnoteža"

Augusto Santos Silva, portugalski ministar vanjskih poslova koji je govorio u ime Vijeća, kazao je kako je Vijeću "potrebno više pojedinosti prijedloga kako bi razmotrili ono što SAD predlaže (ukidanje patenta)". Slično kao i Dombrovskis istaknuo je kako su "brzina i proizvodni kapaciteti prioritet". Santos je rekao da sporazum Svjetske trgovinske organizacije (WTO) TRIPS (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights), kojim su 1994. uspostavljeni međunarodni standardi prava intelektualnog vlasništva, pruža dobru "ravnotežu" između prava na intelektualno vlasništvo i prava na pristup zdravstvenoj skrbi. "Trebamo se usredotočiti na mogućnosti koje nudi TRIPS", kazao je, dodavši da taj sporazum "nudi brojne mogućnosti".

Desnica i iiberali: Ukidanjem patenta ništa se ne postiže

Predstavnica Europske pučke stranke (EPP) Esther de Lange izrazila je protivljenje ukidanju patenta na cjepivo, istaknuvši da je rješenje ukidanje "prepreka izvozu cjepiva i sirovina". “Industrija u ovoj krizi ne može poslovati kao inače. U ovoj globalnoj krizi vaša primarna dužnost nije prema dioničarima, nego prema čovječanstvu”, poručila je prozvođačima. Dacian Ciolos, predsjednik liberalnog kluba Obnovimo Europu, istaknuo da je ukidanje prava na patente "kompleksan i dugačak proces". "Potrebni su inženjeri koje se mora osposobiti za proizvodnju, potreban je čitav proizvodnji lanac i hladnjače”, kazao je, dodavši da je rješenje izvoz vlastitih cjepiva zemljama u razvoju. Zastupnik Roman Haider (Identitet i demokracija) poručio je da se "ukidanjem patenta ništa ne dobiva - ni na vremenu, ni na kvaliteti". Haider smatra da zemlje u razvoju ne bi bile u stanju "proizvesti u kratkom roku dovoljnu količinu cjepiva" te da, umjesto toga, SAD treba ukinuti blokadu izvoza cjepiva. "Pitam se što se skriva iza zahtjeva koji nam ljevica tako žestoko gura. Vjerojatno je to opet napad na vlasništvo, ovoga puta intelektualno", poručio je. Geert Bourgeois iz Europskih konzervativaca i reformista naglasio je da je "pravo intelektualnog vlasništva plod dugih godina istraživanja i razvoja", a također je istaknuo da ukidanje patenta ne bi doprinijelo povećanoj proizvodnji cjepiva."Jedino rješenje je da povećamo proizvodnju ovdje”, kazao je.

Ljevica i zeleni: Nužno je ukinuti patent za cjepivo

Predsjednica kluba zastupnika Socijalista i demokrata (S&D) Iratxe Garcia Perez pozvala je Europsku komisiju da zatraži od WTO-a "odstupanje od patenata kako bi se osigurala globalna dostupnost cjepiva". “Mi znamo koja je uloga intelektualnog vlasništva kao pokretača gospodarskog rasta, ali ove iznimne okolnosti zahtijevaju i iznimne poteze”, istaknula je Garcia Perez. “Trebamo odabrati na kojoj ćemo strani biti. Ako ćemo biti na strani farmaceutskih kompanija, to znači da će mnogi ljudi umrijeti, a mogli bi smo ih spasiti”, dodala je.

Philippe Lamberts iz kluba Zelenih/Europa slobodnog saveza je kazao da bi Europska unija "porekla" svoje vrijednosti, poput "ljudskog dostojanstva", kada ne bi podržala ukidanje patenta na cjepivo. “Farmaceutska industrija ne treba našu pomoć”, kazao je. “Cjepiva moraju biti svjetsko dobro, čija kvaliteta i cijena ne mogu biti prepuštena diskrecijskom pravu tri ili četiri farmaceutske korporacije", dodao je, naglasivši da je razvoj cjepiva financiran javnim novcem, a "profit se privatizira".

Manon Aubry (Ujedinjena europska ljevica/Nordijska zelena ljevica) je istaknula da se jedino "ograničavaju slobode građana", dok ne postoje nikakva ograničenja farmaceutskih kompanija. “Mi smo posljednji zaštitnik farmaceutske industrije jer se tvrdokorno protivimo ukidanju patenta", kazala je.“Gospodine Macron, gospođo Merkel i Von der Leyen stidite se jer igrate na ruku farmaceutskoj industriji”, dodala je.

Sinčić: Broj zaraženih pada zbog sezonalnosti i prokuženosti

U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić (Živi Zid) koji je istaknuo da "broj slučajeva u svijetu opada, neovisno o tome jeste li imali strože ili blaže mjere". “Broj slučajeva pada prije svega zbog velike prokuženosti i sezonalnog karaktera virusa, a onda zbog svega ostalog”, kazao je, dodavši da se pandemija ne može "riješiti cjepivom" jer covid "stalno mutira, kao i gripa". Kazao je da farmaceutske kompanije govore o "trajnoj pandemiji, što im se ne smije dopustitit", a naposljetku je pozvao predsjednicu Komisije da "poruči prijateljima iz Davosa da im to neće proći".