c S
Dnevne novosti

Sporazum ZABE, HAMAG-BICRO i MINTS-a za pomoć turističkim i povezanim poduzetnicima

27.05.2021 07:05 ZAGREB, 26. svibnja 2021. (Hina) - Zagrebačka banka (ZABA) odobravat će kredite turističkim poduzetnicima pogođenima pandemijom za očuvanje zaposlenosti, ublažavanje teškoća u poslovanju i stvaranja preduvjeta za brži oporavak, izvijestili su u srijedu iz ZABA-e, koja je oko toga s HAMAG-BICRO i Ministarstvom turizma i sporta potpisala sporazum.
Riječ je o sporazumu o poslovnoj suradnji za provedbu "Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji bolesti covid-19", kojim se omogućava odobravanje novih kredita mikro, malim i srednjim poduzetnicima u Zagrebačkoj banci. Program je namijenjen poduzetnicima u sektoru turizma, sporta i povezanim djelatnostima poput hotela, odmarališta, kampova i drugih smještajnih objekata te restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane i pića. Potporu će moći ostvariti i putničke agencije i touroperatori, nautički čarteri, sportski objekti, fitness centri i ostale sportske djelatnosti, uključujući i teretane, zabavne i tematske parkove te ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti.

"Potpore poduzetnicima će se dodjeljivati kao državna jamstva koja će pokrivati do 100 posto glavnice kredita za financiranje likvidnosti, ročnosti od jedne do šest godina, a pravo na ovu potporu imaju poduzetnici pogođeni s manjkom likvidnosti i gubicima u poslovanju uzrokovanih pandemijom, odnosno poslovna im je aktivnost smanjena ili u cijelosti obustavljana", iznose iz ZABA-e. Na upit Hine, iz HAMAG-BICRO-a su kazali da su oko slične teme stupili u kontakt sa svim bankama koje posluju u Hrvatskoj, i s kojima i inače surađuju po pitanjima državnih jamstava i drugima, te da čekaju odgovor i od drugih banaka. ZABA je, kako odgovaraju, među prvima potpisala takav sporazum, a potpisani su sporazumi i s nekim drugima, no kako je to proces koji trajem za sada još ne bi iznosili imena tih drugih banaka, zaključuju iz HAMAG-BICRO-a.