c S
Dnevne novosti

Sabor: Izvješća pučke pravobraniteljice primljena na znanje

04.06.2021 07:30 sabor
ZAGREB, 2. lipnja 2021. (Hina) - Sabor je u srijedu primio na znanje izvješća pučke pravobraniteljice za tri posljednje godine u kojima se, među ostalim, upozorava da se preporuke pravobraniteljice sve manje ispunjavaju.

Ured pučke pravobraniteljice u tri godine zaprimio je oko 10.500 pritužbi, a na najbrojnije su pritužbe vezane uz diskriminaciju po raznim osnovama, zdravstvo, kao i radne odnose,  pravosuđe te pritužbe zatvorenika.

Pandemija je dodatno razotkrila neke probleme u pravu na zdravstvenu zaštitu, prava radnika, težak položaj starijih, socijalnu isključenost i nejednakost romske manjine, a u kontekstu potresa vidjeli su se problemi vezani za imovinsko-pravne odnose.

Zabrinjava, međutim, što se preporuke pravobraniteljice sve manje ispunjavaju, pa se tako Vlada u 2020. nije očitovala na čak 60 posto preporuka. Sabor je sa 112 glasova prihvatio pravobraniteljičino Izvješće o pravu na zdrav život i klimatskim promjenama u Hrvatskoj od 2013. do 2020. u kontekstu globalnoga pokreta za klimu i pandemije koronavirusa.

Osim toga, izglasana je Strategija niskougljičnog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. koje bi trebala pokrenuti promjene u hrvatskom društvu koje će pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova , a u skladu s europskim ciljevima o tome da EU bude klimatski neutralna do 2050.

Po hitnom postupku je donijet Zakon o naknadama u području intelektualnog vlasništva kojim se ukidaju upravne pristojbe na području prava intelektualnog vlasništva što će za posljedicu imati smanjenje troškova za gospodarstva za oko 600.000 kuna godišnje.

Prihvaćeno je i izvješće saborskog Odbora za predstavke i pritužbe za 2020.  te izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. Potporu većine dobilo je i izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2020. prema kojem je Hrvatskom saboru dostavljeno 185 izvješća o obavljenoj reviziji, 160 ih se odnosi na financijsku reviziju, a 25 na reviziju učinkovitosti poslovanja subjekata u upravljanju javnim sredstvima.

Jednoglasno je potvrđen međunarodni ugovor vezan za nezakonitu trgovinu morskim putem kojem je cilj poboljšanje suradnje među državama su borbi protiv trgovine drogom morskim putem, a nekoliko zakonskih prijedloga poslano je u drugo saborsko čitanje.