c S
Dnevne novosti

Saborska oporba nezadovoljna izvješćem o radu policije, bez većih zamjerki na izmjene ZOO-a

24.06.2021 07:20 ZAGREB, 23. lipnja 2021. (Hina) - Saborska oporba u srijedu je u raspravi o izvješću rada policije u 2018. i 2019. uglavnom hvalila rad policije. ali i kritizirala što se tek sada raspravlja o izvješću od prije dvije godine istaknuvši da je potrebno poštovati zakonsku proceduru i godišnja izvješća dostavljati promptno.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović koja je predstavila izvješće, poručila je da u kašnjenju nema ničega spornog jer je bilo prioritetnijih zakona na dnevnom redu Sabora, najavivši da će uskoro na raspravu doći i izvješće za 2020.

Kašnjenjem izvješća krši se Zakon o policiji i ne poštuje Hrvatski sabor, to je teška sramota i pokazuje da više nismo pravna država, ustvrdila je Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a). S njom su se složili Bojan Glavašević (KZL) te Nikša Vukas (SDP) koji je kazao da SDP zbog kršenja zakona neće podržati izvješće. „Nedopustivo je da osim što raspravljamo o lanjskom snijegu, nemamo ni kome reći sa čime smo nezadovoljni jer nema ni ministra ni njegova tima ni glavnog ravnatelja”, dodao je Željko Sačić (Hrvatski suverenisti). „Pitanje je koliko su uopće ovi podaci aktualni i koliko mogu pridonijeti objektivnom sagledavanju stanja sigurnosti u Hrvatskoj”, rekla je Katarina Nemet (Klub IDS). Miroslav Škoro (Klub DP-a) najavio je da neće podržati izvješće jer ne sadrži opis sigurnosne situacije, broj pokrenutih postupaka protiv policije zbog povrede službene dužnosti, broj kaznenih djela u kojima su sudjelovali policijski službenici...

MUP osigurao više od 83 milijuna eura za opremanje policije, ispunjeni svi tehnički preduvjeti za Schengen

Državna tajnica u MUP-u Petrijevčanin Vuksanović kao bitna postignuća u dvogodišnjem izvještajnom razdoblju istaknula je unaprijeđenje materijalnog statusa i tehničke opremljenosti policijskih službenika, primarno granične policije, ispunjavanje svih tehničkih preduvjeta za pristupanje Schengenu te aktivnu međunarodnu policijsku suradnju, posebice s Europolom i Interpolom.

„U zadnje tri i pol godine MUP je osigurao više od 83 milijuna eura europskih sredstava koja su uložena u opremanje hrvatske policije”, kazala je .„Investicijska ulaganja iz proračuna u proteklom desetljeću na godišnjoj razini prosječno su iznosila 15 milijuna kuna, a samo tijekom dvije godine za koje se podnosi izvještaj, ta ulaganja iznosila su 260 milijuna kuna”, naglasila je država tajnica Petrijevčanin Vukasnović. Kritika utemeljena na nedovoljno informacija nije relevantna, odgovorila je državna tajnica u MUP-u zastupnici Mariji Selak Raspudić (Most) koja je ustvrdila kako nemaju moralno pravo govoriti o stanju o policiji dok im se ne osiguraju adekvatni uvjeti. „Policajci ispred Sabora zimi se smrzavaju kako bi nama jamčili sigurnost, nemajući osnovne materijalne uvjete, a trenutno je situacija još dramatičnija dok na zvizdanu vrijeme provode u plastičnim i metalnim kontejnerima”, kazala je Selak Raspudić.

„Hrvatska policija jedan je od najopremljenijih u materijalnom i tehničkom smislu u EU”, istaknula je Petrijevčanin Vuksanović. Odbacila je također kritiku Katarine Peović (Radnička fronta) da se nad migrantima na granicama Republike Hrvatske provodi nasilje. Državna tajnica Petrijevčanin Vuksanović naglasila je kako je policija dužna odvraćati nezakonite migrante i da je u tome prošla provjeru neovisnih nevladinih udruga i predstavnika europskih i međunarodnih institucija. Dodala je da su takve prijave protiv hrvatske policije često lažne.

Mario Kapulica (HDZ) pohvalio je rad hrvatske policije unatoč tome što podaci u izvješću nisu aktualni.„Podaci pokazuju da je riječ o visoko profesionalnom sustavu s kojim Hrvatska može biti ponosna”, istaknuo je Kapulica.

Zastupnici ranije u kraćoj raspravi nisu imali veće zamjerke na izmjene Zakona o obveznim odnosima, kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s EU direktivom koja se tiče zaštite potrošača. Željko Pavić (SDP) kazao je da ga jedino zabrinjava što se izmjenama daje previše prostora prodavaču za uklanjanje nedostatak, odnosno zamjenu robe, zbog čega je predložio da se pobliže definira razumni rok. Dio koji se odnosi na bolju regulaciju zaštite potrošača kod kupnje robe s digitalnim sadržajima, zastupnici su pozdravili.