c S
Dnevne novosti

Sabor: Podrška izmjenama zakona o investicijskim fondovima

05.07.2021 07:30 ZAGREB, 2. srpnja 2021. (Hina) - Saborski zastupnici u petak su u kraćoj raspravi podržali izmjene Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom i Zakona o alternativnim investicijskim fondovima kojima se uklanjaju regulatorne prepreke za prekogranično trgovanje.

Na tržištu u Hrvatske ima 94 otvorena investicijska fonda s javnom ponudom čija je imovina vrijedna oko 20 milijardi kuna, kazao je državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj. Alternativni investicijski fondovi raspolažu pak s 4,4 milijardi kuna vrijednosti imovine, dodao je.

„Osim transponiranja EU regulative želi se administrativnim rasterećenjem potaknuti tržište kapitala”, rekao je Čuraj. Istaknuo je i da se povjerenje ulagača oporavlja nakon pandemije, da ulaganja u otvorene investicijske fondove rastu, među kojima i ona malih ulagača, a da bi izmjene zakona dodatno trebale pojačati takve trendove.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) upozorila je da je financijska pismenost u Hrvatskoj niska te da je će za poticanje građana da ulaganjem u fondove aktiviraju štednju, koja iznosi oko 200 milijardi kuna, biti potrebno puno raditi kako bi razvili povjerenje i više ulagali.