c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud potvrdio kaznu za ratni zločin nakon "Oluje"

28.07.2021 07:25 ZAGREB, 27. srpnja 2021. (Hina) - Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci čime je postala pravomoćna presuda kojom je R. K. osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva troje srpskih civila u selu Kijani kod Gračaca u kolovozu 1995. godine.
Najviši sud je, ne objavivši identitet optuženika, istaknuo kako je Kričkoviću kao otegotna okolnost cijenjeno da je lišio života tri osobe koje je poznavao od ranije i da te osobe nikako nisu ugrožavale vojne akcije odnosno sigurnost pripadnika vojske kojoj je pripadao Kričković. Kričkoviću je kao otegotna okolnost cijeneno i što je treća žrtva zapaljena živa u kući, dodao je Vrhovni sud. Olakotnim je cijenjena Kričkovićeva dosadašnja neosuđivanost i narušeno zdravstveno stanje, dok kao olakotnim nije cijenjeno sudjelovanje u Domovinskom ratu jer je Kričković počinio ratni zločin kao sudionik Domovinskog rata. Uz to, Kričković se na temelju mobilizacijskih poziva priključio vojsci, a prije toga je pobjegao u inozemstvo da bi izbjegao mobilizaciju, nadodao je najviši sud.

''Tako odmjerena kazna odgovara stupnju krivnje optuženika i pogibeljnosti kaznenog djela. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio i dostatnu društvenu osudu za počinjenje djela. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano'', zaključio je Vrhovni sud.

Utvrđeno je da je Kričković, tijekom VRO Oluja na predjelu Ljubovića, sudjelovao u izvlačenju poginulih suboraca iz minskog polja te prisustvovao njihovom pokopu u Zagrebu. Nakon toga se vratio u svoju postrojbu u Liku i obišao svoje selo Kričkovići gdje je zatekao svoju zapaljenu kuću. Potom je pred susjedom kućom zatekao R. S. (43 godine) i M. S. (45) i u njih pucao iz automatske puške, dok su nastojali pobjeći od njega u šumarak. Njihovu majku, tada 73-godišnjakinju, usmrtio je zapalivši kuću u kojoj se nalazila, utvrđeno je tijekom suđenja.