c S
Dnevne novosti

U BiH na snazi zabrana nijekanja i veličanja ratnih zločina, Dodik najavio da će policija Republike Srpske sprječavati provedbu

29.07.2021 07:10 SARAJEVO, 28. srpnja 2021. (Hina) - U Bosni i Hercegovini u srijedu su stupile na snagu izmjene kaznenog zakona te zemlje kojima je propisana kazna do pet godina zatvora za osobe koje niječu ratne zločine i veličaju njihove počinitelje, a Milorad Dodik je zaprijetio da će policija Republike Srpske spriječiti svaki pokušaj privođenja ljudi koji bi mogli biti predmetom kaznenog progona zbog ovih kaznenih djela.

Odluka koju je 23. srpnja nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko u utorak je objavljena u Službenom glasniku BiH i  postala važećim zakonom dan nakon toga."Tko javno odobri, zaniječe, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", stoji u izmjenama kaznenog zakona.

Također je propisano da će se zatvorskom kaznom od najmanje tri godine kazniti osobe koje "dodijele priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin".

Neposredno nakon što je Inzko nametnuo ove odluke, iz Tužiteljstva BiH su potvrdili kako će odmah formirati predmet i početi s procesuiranjem osoba koje budu kršile nove zakonske odredbe. Iz Tužiteljstva BiH ranije u srijedu potvrdili su da su već dobili nekoliko prijava građana vezanih za stupanje na snagu novog zakona te da je otvoreno više istraga o slučajevima koji se navodno odnose na nijekanje ratnih zločina.

Dodik: "Policija Republike Srpske će štititi naše ljude"

Najviši dužnosnici iz Republike Srpske su najavili kako ove zakonske odredbe neće poštovati, a parlament tog entiteta bi u petak trebao razmatrati prijedlog posebnog zakona kojim bi se izrijekom zabranila provedba nametnute odluke visokog predstavnika. Također planiraju usvojiti zakon kojim bi se kaznom do tri godine zatvora sankcionirala "povreda ugleda RS i njenih naroda", a odnosila bi se na osobe koje taj entitet kvalificiraju kao genocidnu tvorevinu.

Dodik je za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV) rekao da će se osobno zauzeti za to da se taj zakon ne provodi na teritoriju RS. "Policija RS-a već je dobila nalog da naše ljude štiti i brani, što god to značilo. Ako netko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprječavati", zaprijetio je Dodik. U entitetskoj policiji već su pripremili posebni telefonski broj na koji bi im se trebale javiti osobe kojima prijeti uhićenje zbog veličanja ratnih zločina i njihovih počinitelja. Dodik je pozvao sve koji žive u RS da alarmiraju entitetsku policiju ukoliko imaju bilo kakve informacije o akcijama koje bi pokušali provesti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ili Sigurnosno obavještajne agencije BiH (OSA).