c S
Dnevne novosti

Frontex: Sve više Sirijaca i Afganistanaca ilegalno ulazi u EU, stižu preko zapadnog Balkana

13.08.2021 07:05 BRUXELLES, 12. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Broj migranata koji ilegalno ulaze u Europsku uniju preko zapadnog Balkana ove se godine jako povećao, priopćila je u četvrtak europska agencija za graničnu i obalnu stražu Frontex, dodajući da većinu čine migranti iz Sirije i Afganistana.
Od siječnja do srpnja, Frontex je zabilježio 22.600 migranata koji su preko zapadnog Balkana ilegalno ušli u EU, što je povećanje od čak 90 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. U srpnju je tako broj bio veći za 67 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dodaje Frontex u priopćenju.

Migranti također ilegalno ulaze u EU preko Bjelorusije, od kuda kreću prema Poljskoj i baltičkim državama.Od siječnja do srpnja, ove je godine u Litvu ilegalno ušlo oko 3700 migranata, upozorava Frontex. Sveukupno je ove godine do sada u EU ilegalno ušlo preko 82.000 migranata, 59 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Mnoge europske zemlje strepe od razvoja događaja u Afganistanu gdje sunitski ekstremisti - talibani - zauzimaju sve više teritorija. Ljudi bježe pred nadiranjem islamista, a EU se pribojava da bi ta situacija mogla potaknuti reprizu migrantske krize iz 2015/16.