c S
Dnevne novosti

Nakon dorade ponovno podignuta optužnica vezana uz "slučaj Uljanik"

01.09.2021 07:35 RIJEKA, 31. kolovoza 2021. (Hina) - Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon što je provelo dokazne radnje koje je rješenjem optužnog vijeća naložio tamošnji Županijski sud, ponovno podiglo optužnicu protiv dvanaestorice bivših čelnika Uljanika i pravne osobe Uljanik polovidbe iz Pule, objavio je u utorak taj ŽDO.

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci je potkraj veljače vratilo optužnicu u "slučaju Uljanik" radi dorade istrage, a državnom odvjetniku je za dopunu istrage i podizanje optužnice dan rok do 1. lipnja. Sud je u doradi istrage zatražio ispitivanje dvoje svjedoka, čiji su raniji iskazi bili izdvojeni kao nezakoniti te je zatraženo i prevođenje dokumentacije na kojoj se, uz ostalo, temelji nalaz vještaka. Riječki ŽDO je u lipnju zatražio produljenje roka za još tri mjeseca za pa je Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci odobrilo to produljenje.

Kako je danas priopćio ŽDO, optužnica je u odnosu na okrivljenike, činjenične i pravne opise kaznenih djela te zakonske kvalifikacije djela identična optužnici koja je podignuta 24. ožujka 2020. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je tada optužnicu u "slučaju Uljanik" - protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika M. B. te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna.

Prema optužnici, uz prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika M. B., drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe D. P., trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika V. G., četvertookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe G. R.. Redom slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe A. B., bivši direktor Uljanik Brodogradilišta S. K., bivši direktori 3. maja Z. P. i M. P., tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge E. P., direktor Uljanik Shipmanagmenta D. Š., bivši direktor 3. maja D. K. i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta E. M.. Trinaestooptužena je tvrtka 'Uljanik plovidba' iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom. 

Afera Uljanik je u prosincu 2020. zahvatila još osoba jer je policija nakon dodatnog istraživanja o restrukturiranju riječkog Brodogradilišta 3. maj kazneno prijavila 11 odgovornih iz Uljanik Grupe te Hrvatske brodogradnje – Jadranbroda, za koje sumnja da su sa čak 26 kaznenih djela, na teret riječkog  3. maja i hrvatske države, počinili štetu od 1,5 milijarde kuna. Ta je istraga nastavljena nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja iz ožujka 2019., kada su provedena dodatna istraživanja o postupku restrukturiranja 3. maja te o obračunu troškova za ugovorene radove u tom riječkom brodogradilištu.