c S
Dnevne novosti

Komisija: COVID potvrda je vratila povjerenje u turistički sektor

07.10.2021 07:05 STRASBOURG/ZAGREB, 5. listopada 2021. (Hina) -  Digitalna potvrda EU-a o covidu pozitivno je utjecala na ovogodišnju ljetnu turističku sezonu te je vratila povjerenje u turistički sektor, poručio je povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton u raspravi s europarlamentarcima o mjerama Unije za turistički sektor.

„EU digitalna COVID potvrda povratila je povjerenje u turistički sektor te potaknula razvoj lokalnog turizma ove godine koji je kompenzirao dolaske turista iz Azije i SAD-a“ izjavio je Breton u utorak navečer.Povjerenik je pohvalio uspjeh turističke sezone koja je nadmašila očekivanja što, smatra, "dugujemo dobroj procjepljenosti u Europi, budući da je više od 70% odraslih cijepljeno“.Velika većina zastupnika također se složila da je digitalna potvrda EU-a o covidu pozitivno utjecala na razvoj ljetne turističke sezone.

Tilly Metz iz Zelenih je naglasila da "pristup EU digitalnoj COVID potvrdi mora biti zajamčen svima", ali i da testiranje na covid-19 treba biti besplatno. "Turizam mora biti mora biti dostupan i pristupačan svima, uključujući i one koji se iz različitih razloga ne mogu cijepiti“, zaključila je Metz.

EU digitalna COVID potvrda stupila je na snagu 1. srpnja ove godine, a njome se dokazuje da je osoba u posljednjih šest mjeseci preboljela covid-19, da je cijepljena protiv covida-19 ili da je nedavno bila negativna na testu. Standardiziranom procedurom na europskoj razini željelo se, kako se navodi u obrazloženju o uvođenju, olakšati putovanje u pandemiji covida-19.

Turistički sektor EU-a ozbiljno je pogođen krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa, a zabilježen je i manjak ulaganja od 161 milijarde eura, istaknula je u zastupničkom pitanju Komisiji Karima Deli iz Zelenih. Breton je naveo da je Komisija do sada turističkom sekotru pomogla sa skoro 11, 6 milijardi eura i da će se nastaviti s potporama tom pogođenom sektoru. U kontekstu oživljavanja turističkog sektora Claudia Monteiro Aguiar iz pučana je poručila da bi trebalo "razmotriti mogućnost sniženja stope PDV-a" za turistički sektor.

Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol (HDZ/EPP) pohvalio je uspjeh EU digitalne COVID potvrde, a osvrnuo se i na činjenicu da su neke države pogođenije krizom od drugih. "U nekim državama članicama poput Hrvatske doprinos turizma i za njega vezanih industrija doseže do čak 20% BDP-a“, naglasio je. Sokol smatra da bi trebalo raditi na otpornosti ovog sektora na buduće krize, a s time se slaže i Sunčana Glavak iz istog kluba zastupnika."Turizam treba posebnu strategiju, moramo razmišljati o ovom sektoru globalno i izbjeći situaciju pronalaženja ad hoc rješenja“, istaknula je Glavak. Valter Flego (IDS/Renew Europe) apostrofirao je problem s nedostatkom "kvalitetne radne snage" u turističkom sektoru, apelirajući pritom na Komisiju i vlade zemalja članica da „kratkoročno i dugoročno rade na rješavanju kadrovskih problema jer iz godine u godinu sve manje mladih upisuje turističke smjerove na fakultetima“.