c S
Dnevne novosti

Odbor za pravosuđe: Jednoglasna potpora Dobroniću, Mrčeli sedam glasova

07.10.2021 07:40 SABOR
ZAGREB, 6. listopada 2021. (Hina) - Saborski Odbor za pravosuđe u srijedu je dao pozitivno mišljenje na kandidaturu i Radovana Dobronića i Marina Mrčele za predsjednika Vrhovnog suda, a Dobronić, za kojega je Predsjednik RH već najavio da će ga predložiti Saboru, pritom je dobio jednoglasnu potporu članova odbora.

Odbor, koji je kandidate za tu dužnost saslušao početkom rujna, Dobroniću je dao jednoglasnu potporu (11 glasova), dok je za Mrčelu sedam članova bilo 'za', jedan protiv (Nikola Grmoja) i tri suzdržana. Mišljenje Odbora za pravosuđe upućuje se predsjedniku države Zoranu Milanoviću koji onda Hrvatskom saboru predlaže svog kandidata.

Predsjednik se već ranije izjasnio da je njegov kandidat sudac Trgovačkog suda Dobronić, široj javnosti najpoznatiji po presudi protiv banaka u "slučaju franak". Predloži li Milanović, kao ovlašteni predlagatelj, Dobronića saborska će većina u konačnici glasovati za njega, najavio je u utorak premijer Andrej Plenković. Takvim ishodom, završila bi kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti. Naime, za izbor predsjednika Vrhovnog suda raspisana su čak tri javna poziva, na posljednji se javilo petero kandidata - sudac Dobronić, v. d. šefa Vrhovnog suda Marin Mrčela, sutkinja Lana Peto Kujundžić, odvjetnik Šime Savić te pravnica Barbara Gundić.   

Predsjednika Vrhovnog suda, uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog suda i saborskog Odbora za pravosuđe, na prijedlog predsjednika republike bira i razrješuje Hrvatski sabor. Bira se na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovno biran, s tim da  nitko na tu dužnost ne može biti biran više od dva puta.Opća sjednica koju čine svi suci Vrhovnog suda je početkom rujna s 29 glasova podržala Mrčelinu kandidaturu, dok je Dobronić dobio četiri glasa.