c S
Dnevne novosti

Prijatelji životinja od MUP-a traže kontrolu prodaje i korištenja petardi

07.01.2022 07:15 ZAGREB, 5. siječnja 2022. (Hina) - Prijatelji životinja uputili su u srijedu dopis MUP-u u kojem traže strogu kontrolu protuzakonite prodaje i korištenja petardi jer su tijekom blagdana pojedinci opet terorizirali građane i kršili zakonske odredbe, a trgovine pirotehnikom kršile zabranu prodaje petardi.
"U dopisu ministru ministru Davoru Božinoviću naveli smo primjere kršenja zabrane petardi, koje su nam građani dojavljivali te upozorili da su najveći problem trgovine pirotehnikom, koje su otvoreno izlagale i prodavale petarde svih vrsta i pritom svjesno kršile niz zakonskih propisa", priopćili su Prijatelji životinja. Udruga je u dopisu MUP-u pohvalila zabranu te bučne pirotehnike kao nužnu i svrsishodnu, te upozorila kako je krajem 2022. nužna pojačana kontrola policije što se tiče i zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika, i to na način da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu zakona i reagirati na prijave građana. Važno je, kako su istaknuli, i pojačano kontrolirati i trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva. Ponovili su apel da se sljedećim zakonskim izmjenama uporaba ostalih pirotehničkih sredstava iz kategorija F2 i F3 dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja jer se 27., 28., 29. i 30. prosinca ništa ne slavi.

"Odlično je što su petarde i redenici s razlogom potpuno zabranjeni, i sada se jasno vidi da tako treba i ostati. Nastavit ćemo sa zahtjevom da se korištenje ostale pirotehnike kategorija F2 i F3 ograniči samo na Silvestrovo i prve sate Nove godine te ćemo tražiti bolju kontrolu provedbe dobrih zakonskih odredbi", poručili su Prijatelji životinja. Ocijenili su kako zabrana petardi i redenika itekako pokazuje izvrsne rezultate, o čemu svjedoče građani iz gradova u kojima ove godine nije bilo puno pucanja ni uznemiravanja ljudi i životinja te materijalne štete. No, upozorili su kako je zbog protuzakonitog poslovanja distributera pirotehnike u gradovima u kojima imaju svoje trgovine, bilo korištenja petardi i pojačanog ispucavanja pirotehnike, a to je u velikoj mjeri uznemiravalo i ljutilo građane koji su smatrali da će konačno ove blagdane dočekati u miru i sigurnosti za sebe i svoje kućne ljubimce. Prijatelji životinja podsjetili su i kako je nažalost, zbog petardi poginuo 12-godišnji dječak u Nizozemskoj, a zbog korištenja pirotehnike život su izgubile još dvije osobe u Njemačkoj i Austriji.

Krajem 2021. brojna djeca i odrasli diljem svijeta zadobili su teške ozljede zbog rukovanja petardama, a u Hrvatskoj je od eksplozije petardi 9-godišnjak zadobio tešku ozljedu oka, 17-godišnjak teške tjelesne ozljede prstiju obje ruke, dok je odraslom muškarcu teško stradala šaka. Zvuk ispucavanja petardi vrlo je neugodan i stresan za ljude i životinje, a žalosno je što su zbog kršenja zakonske zabrane i na kraju 2021. smrtno stradale mnoge ptice i druge divlje životinje, a u nekim gradovima dugo se još osjećalo zagađenje zraka od korištenja pirotehnike, istaknula je u priopćenju udruga Prijatelji životinja.