c S
Dnevne novosti

Gong: Od 333 zakona za tek tri postoje podaci o glasovima zastupnica i zastupnika

20.01.2022 07:15 ZAGREB, 19. siječnja 2022. (Hina) - Gong je upozorio u srijedu kako su od 333 zakona u 10. sazivu Hrvatskog sabora, za samo tri objavljeni poimenični rezultati glasanja zastupnika te ocijenio da način na koji je rad Sabora prilagođen epidemiološkim mjerama zanemaruje osnovne demokratske standarde.

"Hrvatski sabor jedini je parlament u EU koji već dvije godine ne objavljuje poimenične rezultate glasanja zastupnica i zastupnika koristeći korona krizu kao izliku, a poštivanje epidemioloških mjera kao opravdanje", stoji u priopćenju. 

Gong navodi kako su poimenični rezultati glasanja, uslijed ustrajanja određenih oporbenih zastupnika, objavljeni za prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost zastupnice GLAS-a Anke Mrak Taritaš, za izmjene Zakona o obnovi nakon potresa te za posljednje izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Niti na jednom od tri glasanja nije se pojavilo 14 istih zastupnika 

"Način na koji se rad Sabora prilagođava epidemiološkim mjerama od početka korona krize zanemaruje osnovne demokratske standarde. Na to je ukazao i Ustavni sud kada je odredbe Poslovnika o ograničenju broja zastupnika koji mogu sudjelovati na plenarnim sjednicama proglasio neustavnima", ističe Gong.

Tada je Ustavni sud podsjetio i kako su zastupnici izabrani predstavnici građana koji u svojem djelovanju i odlučivanju nisu vezani ni stavovima stranke niti kluba zastupnika, dodaje.

Gong pritom navodi kako se iz poimeničnih rezultata glasanja na ograničenom uzorku od tri zakonska prijedloga može doznati da koalicijski partneri vladajućeg HDZ-a nisu propustili niti jedno od objavljena tri glasanja, dok je HDZ-ov zastupnik Stipan Šašlin propustio dva od tri. 

Prema podacima Gonga, klub Socijaldemokrata daleko prednjači po ukupnom broju odsutnih zastupnika tijekom glasanja - čak 27, a slijedi Domovinski pokret s 18, Most s 14, SDP s 13 te Hrvatski suverenisti s 10 odsutnih zastupnika.

Također, niti na jednom od tri glasanja nije se pojavilo 14 zastupnika među kojima prednjače Socijaldemokrati i Domovinski pokret s po četiri zastupnika.

Neprihvatljivo je da Sabor uskraćuje informacije o radu zastupnika

"Dok se cijeli svijet prilagodio online životu, Hrvatski sabor tvrdi kako je to neizvodljivo", navodi Gong.

Neprihvatljivim ocjenjuje da Sabor od ožujka 2020. i proglašenja pandemije, javnosti uskraćuje ključnu informaciju o radu zastupnika skrivajući se iza epidemioloških mjera i manjkavosti sustava elektroničkog glasanja predviđenog samo za Sabornicu.

Gong poručuje kako je za demokratske političke sustave ključna otvorenost i transparentnost svih procedura donošenja političkih odluka i promjena, pa tako i glasanje o zakonima.

Iako su oporba i pojedini političari u Saboru uspješno osigurali transparentnost glasanja za spomenuta tri zakonska prijedloga, Gong smatra kako takve aktivnosti ne bi trebale biti isključivo obaveza pojedinaca, već svih izabranih političara koji bi trebali težiti promoviranju i poticanju transparentnosti procedura donošenja zakona neovisno o svojoj pripadnosti vladajućoj koaliciji li opoziciji.

"Time direktno potiču rast snage, otpornosti i održivosti demokracije, pogotovo u ovim zahtjevnim i teškim pandemijskim vremenima", dodaje.

Gong podsjeća kako već dvije godine poziva na izmjene Poslovnika koje bi omogućile objavu svakog poimeničnog glasa i prilikom ručnog glasanja kada Sabor ne koristi elektronički sustav, ali i na to da digitalizacija Sabora omogući i obavezan redovan prijenos sjednica radnih tijela Sabora.

Putem kampanje "Korona nije opravdanje" Gong i dalje poziva građane da se pridruže i pišu Saboru da imaju pravo znati kako je glasala pojedini zastupnik i koliko su aktivni kao članovi saborskih radnih tijela.