c S
Dnevne novosti

Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja

20.01.2022 07:10 ZAGREB, 19. siječnja 2022. (Hina) - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.

„Osobno sam siguran da će ovo biti najbolja godina što se tiče tržišta rada od osamostaljenja države“, izjavio je ministar u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' odgovarajući na upit Ankice Zmajić (HDZ) o utjecaju pandemije koronavirusa na tržište rada.

Svoje uvjerenje Aladrović temelji na podacima s kraja prošle godine koji govore da Hrvatska ima 35 tisuća osiguranika više nego 2020., a pozitivni pokazatelji vide se i u prvih 18 siječanjskih dana. Najavio je kako će se mjere aktivne politike zapošljavanja, u koje je investirano milijardu kuna, provoditi cijele 2022. godine. 

Izašli smo iz faze očuvanja radnih mjesta i krenuli prema fazi njihova kreiranja, rekao je ministar i iznio podatak da smo na početku pandemije imali šok, odnosno pad od 25 000 osiguranika u samo 11 radnih dana. No, Vlada je brzo intervenirala i sa 12, 5 milijardi kuna očuvala tržište rada, pa i poboljšala ga, rekao je ministar. 

Odgovarajući na upit Emila Dausa (IDS) što će biti sa prijedlogom zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je koncem prošle godine izazvao niz nedoumica i kritika, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će taj zakon doći na raspravu i kako do tada ne bi ništa komentirao. Kad sve bude definirano - bit ćete informirani, rekao je Deusu, pozvavši ga da se strpi dok radna skupina ne završi svoj posao. 

Beroš je potvrdio da je Hrvatska danas postavila „neslavan rekord“ u broju zaraženih koronavirusom, njih 10. 427. Radi se o visokim brojevima, što smo i očekivali, rekao je pa izrazio zadovoljstvo što imamo četvero manje hospitaliziranih nego u utorak, njih, 1796. Možemo primijetiti da je prisutna dinamika pada hospitalizacije, rekao je ministar zdravstva.