c S
Dnevne novosti

Sabor danas raspravlja prijedlog da Vlada provjeri Mostove potpise

10.02.2022 07:20 ZAGREB, 9. veljače 2022. (Hina) - Saborski zastupnici danas će sjednicu nastaviti raspravom o prijedlogu Odbora za Ustav i Poslovnik da se Vladu zaduži da provjeri broj i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije.

Odbor je prihvatio prijedlog Bože Petrova (Most) da se u prebrojavanje potpisa uključe i najmanje po dva predstavnika svake inicijative, ali nije prihvatio njegov prijedlog da odredi rok u kojem se potpisi trebaju prebrojati.

Razuman je rok barem onoliko koliko je trebalo inicijativama da prebroje potpise, a to je 30 dana, rekao je Petrov i poručio kako je Mostov cilj da se čim prije počne s prebrojavanjem potpisa i što prije organizira referendum.

Odbor, odnosno većina u njemu, odlučili su brojanje potpisa povjeriti Vladi iako je oporba zagovarala da se to prepusti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kao neovisnom tijelu.  

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", tj. prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor, predao u Sabor 24. siječnja.

Zastupnici će raspraviti i prijedloge Vlade o razrješenju dijela članova Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje te imenovanju dijela članova Upravnog odbora te Agencije. Vlada predlaže da se dužnosti članova Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje razriješe Vlatko Cvrtila koji je bio imenovan na prijedlog Vijeća veleučilišta i visokih škola te Nediljko Jerković iz reda studenata koji je bio  imenovan na prijedlog Hrvatskoga studentskog zbora. Za članove Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje Vlada je predložila da se imenuju Damir Jugo na prijedlog Vijeća veleučilišta i visokih škola te Neven Pintarić, iz reda studenata.