c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila Plan pripravnosti RH na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj

21.02.2022 07:20 ZAGREB, 18. veljače 2022. (Hina) - Vlada RH prihvatila je u petak Plan pripravnosti i odgovor Republike Hrvatske  na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj, čiji je prijedlog na Vladinoj sjednici izložila državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova RH Terezija Gras.

“Svrha donošenja Plana je uspostava sustava pripravnosti i odgovora na radiološki ili nuklearni izvanredni događaj u Republici Hrvatskoj s ciljem zaštite zdravlja ljudi, okoliša i imovine od štetnog utjecaja ionizirajućeg zračenja”, pojasnila je državna tajnica Gras.

"Struktura i sadržaj Plana usklađeni su s odredbama relevantne Direktive Vijeća iz 2013.  o Euratomu i preporukama sadržanima u sigurnosnim standardima i drugim dokumentima Međunarodne agencije za atomsku energiju", dodala je Gras, priopćeno je večeras iz MUP-a.

Planom su obuhvaćene sve vrste radioloških i nuklearnih izvanrednih događaja koji bi se mogli dogoditi u Republici Hrvatskoj ili u drugim državama s mogućim prekograničnim utjecajem na teritorij Republike Hrvatske.  

Državna tajnica Gras istaknula je da se Planom utvrđuju uloge i odgovornosti svih sudionika sustava pripravnosti i odgovora, te je razrađeno ukupno 11 modela odgovora na radiološki i nuklearni izvanredni događaj.  

"Predloženi Plan kojim će se stvoriti uvjeti za pravovremen i kvalitetan odgovor na radiološki i nuklearni izvanredni događaj, Vlada RH je jednoglasno prihvatila", priopćeno je iz MUP-a RH.