c S
Dnevne novosti

Čelnici EU-a složili se oko novog paketa sankcija protiv Rusije

25.02.2022 07:10 BRUXELLES, 24. veljače 2022. (Hina) - Čelnici država članica Europske unije složili su se u četvrtak navečer oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

"Europsko vijeće danas se slaže o daljnjim restriktivnim mjerama koje će Rusiji nametnuti goleme i teške posljedice za njezino djelovanje. Te sankcije obuhvaćaju financijski,  energetski i transportni sektor, robu s dvojnom namjenom, kao i kontrolu izvoza i financiranje izvoza, viznu politiku, proširenje popisa sankcioniranih osoba i nove kriterije za uvrštenje na taj popis”, kaže se u zaključcima samita koji su objavljeni vrlo rano, nedugo nakon početka izvanrednog samita, što je neuobičajeno. Zaključci su prilično općeniti bez puno pojedinosti o sankcijama.

Čelnici su također najoštrije moguće osudili ničim izazvanu i neopravdanu rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine. Od Rusije su zatražili da odmah prestane s vojnim aktivnostima, bezuvjetno povuče svoje sve snage i vojnu opremu sa cijelog teritorija Ukrajine i da u potpunosti poštuje njezinu teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Politički dogovor o sankcijama trebao bi biti potvrđen u petak na sastanku ministara vanjskih poslova i kako bi dobio zakonsku snagu.