c S
Dnevne novosti

U javnom savjetovanju izmjene Zakona o PDV-u u cilju ublažavanja rasta cijene plina

01.03.2022 07:30 Plin
ZAGREB, 28. veljače 2022. (Hina) - Ministarstvo financija poslalo je u ponedjeljak u javno savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porez na dodanu vrijednost (PDV), kojim se, između ostaloga, predviđa od 1. travnja snižavanje stope PDV-a s 25 na 5 posto na isporuku prirodnog plina, u cilju ublažavanja rasta cijene prirodnog plina i očuvanja standarda građana.

Premijer Andrej Plenković, naime, sredinom veljače predstavio je paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata i očuvanja standarda ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike i dr.

Ministarstvo financija danas je poslalo u javno savjetovanje nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o PDV-u kojim se predlaže se da se na isporuku prirodnog plina obavljenu u razdoblju od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5 posto.

Također, predlaže se proširenje primjene snižene stope PDV-a od 5 posto na dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, isporuku živih životinja, isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, isporuku svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, isporuku žive ribe te svježe ili rashlađene ribe, rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, isporuku svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, isporuku svježeg i suhog voća i orašastih plodova, isporuku svježih jaja peradi (u ljusci), sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Predlaže se i proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na prirodni plin i grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine.

Kako se navodi u obrazloženju zakonskog prijedloga, smanjenjem stope PDV-a s 25 i 13 posto na 5 posto za spomenuta dobra i usluge omogućilo bi se porezno rasterećenje građana i gospodarstva koji su suočeni s rastom troškova, potaknula bi se zaštita baštine i promocija hrvatske kulture te otvorio prostor za razvoj i unaprjeđenje sustava sporta u Hrvatskoj, stoji u obrazloženju tog zakonskog prijedloga.

Uz to, proširenjem primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na prirodni plin i grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku ublažio bi se rast cijena energenta i omogućilo očuvanje standarda građana te bi se izjednačila primjena stope PDV-a za isporuku električne energije i ostalih energenata.

Sniženjem stope PDV-a na 13 posto za menstrualne potrepštine, pak, smanjilo bi se porezno opterećenje, što bi poreznim obveznicima omogućilo da samostalno odluče na koji će način usmjeriti razliku nastalu zbog sniženja stope PDV-a, kaže se u obrazloženju.

U Ministarstvu financija procjenjuje da će predložene mjere utjecati na smanjenje prihoda državnog proračuna s osnove PDV-a za otprilike 2,1 milijardi kuna godišnje.

Ujedno, zakonskim izmjenama predlaže se da povredu porezne tajne ne predstavljaju podaci o tome da je porezni obveznik znao ili morao znati da sudjeluje u transakcijama čija je namjera izbjegavanje plaćanja PDV-a.

Nacrt zakonskog prijedloga bit će u javnom savjetovanju do 4. ožujka. Donošenje tih zakonskih izmjena predlaže se po hitnoj proceduri, kako bi mogle stupiti na snagu od 1. travnja.