c S
Dnevne novosti

Vlada: Suglasnost za pokretanje naprednih kibernetičkih sigurnosnih operacija

04.03.2022 07:10 ZAGREB, 3. ožujka 2022. (Hina) - Vlada RH je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice donijela Odluku o davanju suglasnosti za pokretanje postupka provedbe zajedničkih naprednih kibernetičkih sigurnosnih operacija, priopćeno je iz Vladine službe za odnose s javnošću.
"Točka je označena stupnjem tajnosti 'tajno' te je nismo u mogućnosti objaviti", dodaje se u priopćenju.Vlada se također Ustavnome sudu RH očitovala na Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH pojedinih članaka Zakona o sprječavanju sukoba interesa.  Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnoga suda.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti "ograničeno", navodi se u priopćenju.

Kadrovske odluke

Doneseno je i nekoliko kadrovskih rješenja.

Ante Babić imenovan je zamjenikom državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade na razdoblje od četiri godine, temeljem postupka javnog natječaja.

Zbog isteka mandata s danom 8. ožujka 2022., razriješena je Jasna Petrović, članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te je ponovno imenovana članicom Upravnog vijeća, koja se imenuje na prijedlog udruga umirovljenika, s danom 9. ožujka, u novom mandatnom razdoblju.

Zbog odlaska u mirovinu razriješena je članica Odbora za Državnu službu Silvana Kustec, a zbog isteka mandata razriješeni su predsjednica i dio članova toga Odbora – Stanka Vučica, Sonja Baretić, Zdenko Blaženčić i Mirna Vukman Cerovečki, s danom 8. ožujka 2022. Temeljem postupka javnog natječaja Stanka Vučica, Jelena Pilipović i Ana Maslać imenovane su novim članicama Odbora za državnu službu, na vrijeme od pet godina, s danom 9. ožujka 2022. Istovremeno je Stanki Vučici dano ovlaštenje za obavljanje poslova predsjednika Odbora, do imenovanja predsjednika Odbora, a najduže do šest mjeseci.

Na zatvorenome dijelu sjednice također je utvrđeno stajalište Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 3. i 4. ožujka 2022. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, ona se prethodno ne objavljuju, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.