c S
Dnevne novosti

EK predlaže da se Ukrajincima omogući zamjene ukrajinske za lokalne valute

04.04.2022 07:15 ZAGREB, 1. travnja 2022. (Hina) - Europska komisija je u petak predložila državama članicama da omoguće ukrajinskim izbjeglicama zamjenu ukrajinske valute u svoje nacionalne valute.

“Jedna od najprečih potreba izbjeglica jest zamijeniti svoje hrivnje valutom zemlje domaćina. Današnji prijedlog promiče koordinirani pristup svih zemalja članica da ponude ukrajinskim izbjeglicama iste uvjete konverzije njihovih novčanica u lokalne valute neovisno o tome o kojoj se članici radi”, navodi Komisija.

Ovakav je pristup nužan u svjetlu činjenica da je Nacionalna banka Ukrajine suspendirala zamjenu hrivnji za strane valute kako bi zaštitila svoje ograničene devizne rezerve. Posljedica toga bila je da banke u članicama EU-a nisu voljne vršiti konverziju zbog ograničene konvertibilnosti ukrajinskih hrivnji i zbog tečajnog rizika.

Prema prijedlogu Komisije, ukrajinske izbjeglice mogle bi zamijeniti maksimalno 10 tisuća hrivnji po osobi, što je oko 300 eura, bez naknade i po službenom tečaju koji objavljuje Nacionalna banka Ukrajine.

Komisija predlaže da ova shema traje minimalno tri mjeseca, a svaka država članica trebala bi uspostaviti svoju nacionalnu shemu. Neke od njih to su već i učinile poput Poljske i Rumunjske.

O prijedlogu Komisije sljedeći tjedan razgovarat će ministri financija država članica.