c S
Dnevne novosti

Lani 18.576 zahtjeva za pristup informacijama, 82 posto pozitivno riješeno

05.04.2022 07:15 ZAGREB, 4. travnja 2022. (Hina) - Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan u ponedjeljak je generalno pozitivnim ocijenio napredak prava na pristup informacijama te naveo da je lani podneseno 18.576 zahtjeva za pristup informacijama, od kojih je pozitivno riješeno njih 82 posto.

Od 5857 tijela javne vlasti u Hrvatskoj njih preko 60 posto prošle godine nije zaprimilo nijedan zahtjev, ali nekima se korisnici godinama i nekoliko stotina puta obraćaju zahtjevom za pristup informacijama, kazao je Pičuljan i dodao da tu prednjače Hrvatske vode, Grad Zagreb i MUP.

Od gotovo 19.000 lanjskih zahtjeva za pristup informacijama gotovo 96 posto ih je riješeno u roku, a većina neriješenih zahtjeva završi u žalbenom postupku, rekao je i napomenuo da je Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2021. prošlog tjedna podneseno Saboru.

Prošle godine ukupno je zaprimljeno i 958 žalbi, od kojih se 55,53 posto odnosi na žalbe zbog šutnje uprave, a 43 posto na rješenja o odbijanju ili odbacivanju zahtjeva za pristup ili ponovnu uporabu informacija.

Pičuljan je zabrinjavajućim ocijenio veliki udio šutnje tijela državne uprave u žalbenim predmetima od čak 55,53 posto, kao i visoki postotak nezakonitih rješenja kojima su tijela javne vlasti odbila zahtjeve od čak 56.7 posto.

Predstavio je i listu tijela javne vlasti na koje je lani izjavljen najveći broj žalbi zbog šutnje uprave - prednjači Grad Dubrovnik (34), Grad Zagreb (22), Ministarstvo zdravstva, Državni inspektorat i Sveučilište u Dubrovniku (po 17), a kao tijela koja učestalo nezakonito postupaju su Sanitat Dubrovnik, HBOR, Grad Zagreb, Općina Ivankovo, Hrvatska obrtnička komora i Grad Dubrovnik.

U slučajevima nepostupanja po nalogu lani je dijelom riješeno 19 zahtjeva nakon izdane obavijesti o namjeravanom pokretanju prekršajnog postupka - među tim slučajevima su oni vezani uz Vladu i HEP. Podneseno je i devet optužnih prijedloga protiv čelnika tijela, a izdani su prekršajni nalozi Hrvatskoj gospodarskoj komori i čelnicima sedam tijela javne vlasti ili lokalne uprave. Bilo je pokrenuto 112 upravnih sporova na odluke Povjerenika, a Visoki upravni sud u gotovo 96 posto potvrdio je rješenje Povjerenika, kazao je Pičuljan.