c S
Dnevne novosti

Izmjenama zakona uvode se nova stegovna djela za suce i kazne za tužitelje

13.04.2022 07:30 LAPTOP
ZAGREB, 12. travnja 2022. (Hina) - Izmjenama Zakona o Državnom sudbenom i Državnoodvjetničkom vijeću upućenima u javnu raspravu za suce se uvodi novo stegovno djelo ne davanja suglasnosti za provođenje sigurnosne provjere, a za zamjenike državnih odvjetnika više različitih novčanih kazni.

Izmjenama se dodatno uređuje stegovna odgovornost sudaca, revidiraju se odredbe o postupcima imenovanja sudaca i preciziraju uvjeti za imenovanje te se dodatno uređuje institut premještaja.

Stegovno djelo neurednog obnašanja dužnosti redefinira se na način da se dužnost ispunjenja tzv. okvirnog mjerila povećava na 100 posto dok se sada mjerila smatraju ispunjenima ako je sudac ostvario 80 posto. Uz to, napominje predlagatelj, nastup zastare zbog nepoduzimanja radnji u postupku bez opravdanog razloga jasno se utvrđuje kao stegovno djelo neurednog obnašanja dužnosti.

Izmjenama se i preciznije određuju uvjeti za imenovanje u sudove prvog stupnja, a institut premještaja dodatno uređuje uvjetom da se trajno premjestiti u drugi sud istog stupnja može samo sudac koji obnaša sudačku dužnost najmanje tri godine kako bi se rasteretili postupci imenovanja.

Kada je riječ o stegovnom postupku protiv zamjenika državnih odvjetnika, uvodi se više različitih novčanih kazni, mogućnost i uvjetne osude te njezinog opoziva. Propisuje se da je ne davanje suglasnosti za provedbu sigurnosne provjere osnova za razrješenje dužnosti zamjenika državnog odvjetnika, na zahtjev Državnog odvjetništva. 

Revidiraju se također odredbe o postupcima imenovanja zamjenika državnih odvjetnika.

Savjetovanje o nacrtu predloženih izmjena i dopuna Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) i Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) otvoreno je do 27. travnja, a zainteresirani se mogu uključiti na portalu e-Savjetovanje, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.