c S
Dnevne novosti

Javno savjetovanje o izmjenama zakona o Pravosudnoj akademiji i o vježbenicima

19.04.2022 07:30 LAPTOP
ZAGREB, 15. travnja 2022. (Hina) - Do 15. svibnja otvoreno je e- Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o izmjenama i dopunama Zakona o Pravosudnoj akademiji i Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu, izvijestili su u petak iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Predloženim izmjenama jačaju se kapaciteti Pravosudne akademije, redefinira koncept Državne škole za pravosudne dužnosnike, a unaprjeđuje sustav polaganja pravosudnog ispita, stoji u priopćenju.

Zakonom o Pravosudnoj akademiji mijenja se koncept Državne škole za pravosudne dužnosnike. Ona će i dalje biti ustrojstvena jedinica Akademije u okviru koje će se stjecati vještine i znanja za samostalno, neovisno i nepristrano obnašanje dužnosti suca općinskog, trgovačkog i upravnog suda te zamjenika općinskog državnog odvjetnika, ali će se drugačije vrednovati uspješnost polaznika, istaknuli su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

"Budući da se u postojećem okviru u velikoj mjeri vrednuje samo uspjeh na završnom ispitu, ovim izmjenama mijenja se koncept stručnog usavršavanja u Državnoj školi. Sukladno predloženim izmjenama Zakona o DSV-u i Zakona o DOV-u predlaže se da se kandidatima, savjetnicima iz pravosudnih tijela, jednako vrednuje uspjeh u Školi, kao i rad na konkretnim predmetima". 

Taj će se uspjeh, dodali su, vrednovati zbrojem bodova svih provjera tijekom stručnog usavršavanja, završne ocjene mentora te ocjene rada koju su ostvarili kao sudski odnosno državnoodvjetnički savjetnici. 

Uz to, Pravosudna akademija rasteretit će se obveze provedbe stručnog usavršavanja sudskih vještaka, procjenitelja, tumača, stečajnih upravitelja, povjerenika u postupcima stečaja i sl. te će usavršavanja od sada provoditi fakultativno. 

Ova izmjena naslanja se na posljednje izmjene Zakona o sudovima i Zakona o državnom odvjetništvu kojima je redefinirana obveza kontinuiranog usavršavanja svih pravosudnih dužnosnika čime je ojačana uloga Pravosudne akademije. 

Kada je riječ o izmjenama Zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu, njima se preciziraju uvjeti pod kojim vježbenici u pravosudnim tijelima mogu pristupiti polaganju pravosudnog ispita, od pitanja obveznog čuvanja tajnosti sadržaja ispitnih materijala nadalje.

Iz Ministarstva uprave i pravosuđa podsjetili su i da je do 27. travnja otvoreno savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona o DSV-u i Zakona o DOV-u kojima se, između ostalog, mijenjaju odredbe o stegovnoj odgovornosti sudaca i zamjenika državnih odvjetnika kojima će se, kažu, osnažiti neovisna pravosudna tijela, unaprijediti sustav upravljanja ljudskim potencijalima i sustav usavršavanja u pravosuđu.