c S
Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

21.04.2022 07:30 ZEMLJISTE
ZAGREB, 20. travnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o konačnoj verziji izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojom se zabranjuje parcelacija poljoprivrednog zemljišta na manje čestice od jednog hektara te se nastoji na svom raspoloživom zemljištu obavljati proizvodnja.

Predložene zakonske izmjene propisuju da se poljoprivredno zemljište izvan građevinskog područja ne može geodetskim elaboratima dijeliti niti formirati katastarsku česticu površine manje od jednog hektara, osim u slučaju izdvajanja poljoprivrednog zemljišta radi izgradnje infrastrukturnih i drugih građevina određenih propisom kojim se uređuje prostorno uređenje. 

Glavne odrednice odnose se na obvezu dostave i izrade gospodarskih programa, elektroničku provedbu javnog natječaja, uspostavljanje novog sustava bodovanja u skladu sa strateškim ciljevima, uz obavezu raspisivanja natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Navedene izmjene i dopune Zakona imaju za cilj smanjenje postojećih administrativnih zapreka te ubrzano, učinkovito, pravedno i transparentno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. 

Nakon rasprave o  izmjenama Zakona o poljoprivredi, zastupnici će iznijeti stajalište o prijedlogu saborskog Odbora za zdravstvo da se prva nedjelja u lipnju proglasi Nacionalnim danom preživjelih od raka, Nacionalni dan bila bi još jedna prilika da se građane podsjeti na rizične faktore za razvoj raka poput pušenja i alkohola, te naglasi važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti.