c S
Dnevne novosti

Sve više ljudi napušta DORH i Uskok

10.05.2022 07:25 ZAGREB, 9. svibnja 2022. (Hina) - S obzirom na navodnu važnost borbe protiv kriminala i korupcije, uznemirujući su dijelovi godišnjeg izvješća za 2021. glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek na 247 stranica, piše u ponedjeljak Večernji list.

I u državnim odvjetništvima, kao i na sudovima, jedan od većih problema je nedostatak službenika i namještenika na svim razinama. Zbog izrazito niskih plaća i njima educirani kadrovi odlaze u druga državna tijela što im uvelike otežava rad. U iznimno teškoj situaciji “i dalje” je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta!

Na 24 zamjenika ravnatelja Uskoka veći dio 2021. radila su po četiri upisničara i zapisničara “što je apsolutno nedovoljno” s obzirom na opseg poslova koji se stalno povećava. U složenim predmetima, nerijetko s velikim brojem okrivljenika, zbog iznimno kratkih rokova službenici u Uskoku gotovo svakodnevno poslove koji ne trpe odgodu obavljaju izvan redovitog radnog vremena, što uz niske plaće rezultira odlascima službenika na bolje plaćena radna mjesta.

Iako je Ministarstvu pravosuđa i uprave na to ukazivano uz prijedloge, nije pronađeno rješenje, ističe Hrvoj Šipek tražeći da se u što kraćem roku povećaju koeficijenti za obračun plaća službenika i namještenika kako bi ih se zaposlio dovoljan broj za neometan rad.

Od 2014., kad su u četiri županijska državna odvjetništva osnovani odjeli za istraživanje imovinske koristi stečene kriminalom, tek lani su zaposleni financijski istražitelji nakon što su im konačno povećani koeficijenti za plaću. Od 1259 zahtjeva za izravnu naplatu oduzete imovinske koristi od 130 milijuna kuna naplaćen je 1 milijun, a za ovrhu novčane tražbine od 180 milijuna kuna 5,16 milijuna. U 15.562 ovrhe RH kao ovrhovoditelj tražila je 875 milijuna kuna, a naplatila 35 milijuna, dok je u 1875 kao ovršenik od 72,4 platila 13,8 milijuna kuna.

Kako je lani bilo 116.689 rasprava i ročišta, 18,5 posto više nego u 2020., očekuje se veći angažman u zastupanju pred sudovima pa će neizbježno doći do pada ažurnosti, ističe Hrvoj Šipek zašto je važno kadrovski ekipirati i osigurati materijalno-financijske uvjete za rad.

Prema okvirnim mjerilima predviđena su 753 zamjenika, a rade 592. Hrvoj Šipek od 32 ima 23 zamjenika. Zapošljavanja nije bilo jer se očekuje osnivanje Visokog državnog odvjetništva.

Unatoč potresu, pandemiji, potkapacitiranosti i svemu iznesenom, Hrvoj Šipek zaključuje da je na svim razinama i u svim vrstama predmeta, iznadprosječnim zalaganjem državnoodvjetničkih dužnosnika i drugih zaposlenika, zadržao se pa i podigao stupanj ažurnosti, kvalitete i uspješnosti, piše novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić.