c S
Dnevne novosti

Predstavljena publikacija o pravima djece čiji su roditelji u zatvoru

11.05.2022 07:05 ZAGREB, 10. svibnja 2022. (Hina) - Ured pravobraniteljice za djecu predstavio je u utorak publikaciju "S obje strane rešetke - Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru" koja problematizira prava djeteta čiji su roditelji u zatvoru, a o čijim problemima se vrlo malo zna ili pak šuti.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da su publikacijom htjeli ukazati na različite aspekte i perspektive prava djeteta čiji roditelji izdržavaju zatvorsku kaznu te zagovarati i podržati promjene u zatvorskom sustavu i društvu u cjelini. Jedna od glavnih svrha publikacije je i potreba širenja krugova podrške za tu djecu te da se pomoć usmjeri ne samo njima već i njihovim roditeljima. "Promjene uključuju veću osjetljivost na potrebe djece, ali i općenito važnost stvaranja okruženja podrške za dijete i drugog roditelja ili skrbnika", naglasila je Pirnat Dragičević. Dodaje da od stručnjaka i djelatnika u sustavu pravosuđa traže promjenu perspektive i ponašanja kako bi sustav postao humanijim i otvorenijim za sve druge dimenzije koje se ne tiču izravno odsluženja zatvorske kazne. Izrazila je nadu da će preporuke i iskustva iz publikacije biti dodatni poticaj i poruka koju žele poslati uz poziv na podršku djeci.

Jedna od autorica i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika kazala je da su publikacijom htjeli staviti naglasak na grupu djece u vrlo ranjivoj situaciji, o kojoj se još uvijek ne zna puno pa se šuti i o njihovim problemima.

"Shvatili smo da nemamo dobre podatke i moramo raditi na prikupljanju podataka, ne samo da bismo vidjeli o kojem broju djece se radi, nego da bi nam ti podaci pomogli u stvaranju politika, strategija i pristupa za stvarnu pomoć", naglasila je Gabelica Šupljika. U sustavu nedostaje procjene učinaka svih aktivnosti, odnosno ne zna se točno kakva je dobrobit za djecu stvorena pa su u publikaciji nastojali prikupiti što više iskustava te otvoriti neke nove perspektive.

Autorica, novinarka i publicistkinja Višnja Biti istaknula je ulogu medija kod prava djeteta gdje im se može pružiti mogućnost da iskažu svoje ideje, probleme ili intime bez obzira na temu.

"Svjedoci smo velike medijske poplave tei poplave društvenih mreža, govoriti o zaštiti dječjih prava zapravo treba više no ikad. Zalažemo se za medijsku pismenost upravo kako bi se prepoznale takve situacije", kazala je Biti.

Recenzentica publikacije Marina Ajduković istaknula je da je publikacija tekst pisan s najboljim interesom za djecu u kojem se vidi kontinuitet rada sadašnje pravobraniteljice i onih bivših.