c S
Dnevne novosti

Sabor danas glasa o rebalansu proračuna, Zakonu o Vladi i imenovanju Ćorića u HNB

27.05.2022 07:30 SABOR I ZASTAVE
ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Saborski zastupnici ovotjedni rad zaključit će danas glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima su prijedlog rebalansa državnog proračuna, izmjene Zakona o Vladi te imenovanje bivšeg ministra Tomislava Ćorića na mjesto viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB).

Rebalansom proračuna proračunski prihodi povećavaju se za 6,6 milijardi kuna, a rashodi za 10,9 milijardi, pa će projicirani proračunski deficit biti povećan s prvotno planiranih 2,6 na 2,8 posto. Prijedlog rebalansa uzima u obzir energetsku krizu, dogovor sa sindikatima o rastu osnovice plaća od 1. svibnja te rashode koji se tiču zdravstva, naveo je premijer Andrej Plenković.

Sabor će glasovati i o izmjenama Zakona o Vladi kojima se predlaže ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Tijekom saborske rasprave vladajući su isticali da predložene izmjene pokazuju opredijeljenost Vlade u borbi protiv korupcije, dok ih je oporba nazvala "velikim ništa".

Zastupnici će glasati i o prijedlogu klubova vladajuće većine da se za viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB) imenuje Tomislava Ćorića, bivšeg ministra gospodarstva i održivog razvoja. Ćorić je iz Vlade otišao tijekom posljednje rekonstrukcije, a na mjestu ministra gospodarstva zamijenio ga je Davor Filipović (HDZ).

Prije glasovanja u podne zastupnici će raspraviti Prijedlog zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EU) o nadležnosti, priznavanju i izvršenju odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanima s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece.

Uredbom koja se uvodi u hrvatski zakonodavni okvir, uspostavljaju se jedinstvena pravila o nadležnosti za razvod, zakonsku rastavu i poništavanje braka te za sporove o roditeljskoj odgovornosti s međunarodnim elementom.