c S
Dnevne novosti

Kandidate za državnu službu birat će robot

15.06.2022 07:20 ZAGREB, 14. lipnja 2022. (Hina) - Ministar pravosuđa Ivan Malenica odlučio je stati na kraj zapošljavanjima "preko veze" u državnu službu te je raspisao natječaj kojim bi se u potpunosti digitalizirao proces prijma, a na koji je protekli tjedan pristiglo devet ponuda, piše u utorak Jutarnji list.

"Izrada Metodologije ima cilj spriječiti da se zadaci ponavljaju i da kandidati koji su više puta sudjelovali na testiranju ili na drugi način bili upoznati sa sadržajem ranijih testova imaju prednost pred drugim kandidatima", navodi se u natječajnoj dokumentaciji.

Nabava je raspisana za takozvani "Centralizirani sustav selekcije i normativnog okvira" za prijam u državnu službu, a to znači da bi se u potpunosti digitalizirao proces zapošljavanja kako bi se, među ostalim, primjerice, izbjegla dojavljivanja pitanja na državnom stručnom ispitu, pa i takozvana zapošljavanja "preko veze" te s "članskom iskaznicom".

Podsjetimo samo na jedan među posljednjim poznatim slučajevima, naime, Uskok sumnjiči Josipu Rimac, bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave, da je pomagala srediti prolazak na državnom stručnom ispitu svojim prijateljima i stranačkim kolegama. Kako za zapošljavanje "preko veze" više ne bi bile odgovorne fizičke osobe, vladajući su odlučili za 10,9 milijuna kuna (bez PDV-a), kolika je vrijednost nabave, kupiti program koji će, pojednostavljeno rečeno, nasumce "izbacivati" pitanja te odabirati najbolje kandidate prema unaprijed definiranim kriterijima.

"Cilj projekta je uspostava objektivnijeg i transparentnijeg zapošljavanja, temeljenog na stvarnim potrebama i osiguranim financijskim sredstvima, koji će osigurati zapošljavanje najboljih, odnosno najkompetentnijih kandidata te time pridonijeti unapređenju učinkovitosti javne uprave i povećanju usmjerenosti javne uprave potrebama korisnika", stoji u natječajnoj dokumentaciji.

Selekcija će se, stoji nadalje, provoditi centralizirano, online testiranjem, "čime će se osigurati objektivnost i transparentnost postupka izbora kandidata", piše novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezorović.