c S
Dnevne novosti

Sindikati: Novi vlasnik Đure Đakovića mora poštivati ugovorena prava radnika

29.07.2022 07:20 ZAGREB, 28. srpnja 2022. (Hina) - Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikata metalaca Hrvatske (SMH-IS) uputili su u četvrtak otvorena pisma hrvatskoj i češkoj vladi tražeći zadržavanje prava radnika ugovorena kolektivnim ugovorom u tvornici Đuro Đaković i nakon dolaska novog vlasnika. 
Vlada je još uvijek većinski vlasnik nekadašnjeg industrijskog diva iz Slavonskog Broda koji se bavi proizvodnjom vagona i specijalnih vojnih vozila. Međutim, 31.kolovoza očekuje se završetak procesa restrukturiranja i dokapitalizacije nakon kojeg će poduzeće dobiti novog većinskog vlasnika, češku tvrtku ''D.D. Acquisition a.s. Ostrva''. Budući vlasnici još ne žele potpisati socijalni sporazum kojim bi se produljila prava radnika propisana kolektivnim ugovorom, koji je na snazi do kraja rujna ove godine, istaknuli su sindikati na konferenciji za novinare.

''Vlada mora u Ugovor o dokapitalizaciji unijeti odredbe iz socijalnog sporazuma o zadržavanju postojećeg broja radnika i produljenju prava ugovorena u kolektivnom ugovoru, kako radnici više ne bi živjeli u neizvjesnosti'', izjavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel. Zahvalio je Vladi na kreditima koji su u zadnjih par godina išli Đuri Đakoviću i na pronalasku novog ulagača no i upozorio da bi, bez zajamčenih socijalnih prava, radnici mogli otići u druge europske zemlje poput Njemačke ili Irske, gdje su radnici u metalskoj industriji vrlo cijenjeni.  Prosječna plaća u društvu Đuro Đaković iznosi oko 6000 kuna, što je za 200 eura manje od prosječne plaće na nacionalnoj razini, kazao je predsjednik SMH-IS Siniša Kosić. ''Mi ne tražimo nikakva posebna prava, već samo da se zadrži onaj minimum radničkih prava. A zbog rastuće inflacije trebali bi već pregovarati o povećanju plaća. Iako treba napomenuti da ljudi odlaze iz Hrvatske zbog nesigurnosti i lošeg odnosa prema njima, ne toliko zbog visine plaće'', rekao je Kosić. Budući češki vlasnici pristali su jedino ograničiti broj ugovora na određeno vrijeme, dodao je regionalni povjerenik panonske regije Sindikata metalaca Antun Štivić.

O ostalim pravim radnika bit će, rečeno je, riječi na sastanku s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem u drugoj polovici kolovoza. ''Ne možemo prihvatiti da slavonski radnici budu manje vrijedni, da radnici koji su vodili velike borbe tijekom štrajka 2019. godine više ne mogu zarađivati za sebe i svoju obitelj'', poručio je Štivić. Sindikati strahuju da investitor planira zamijeniti postojeću radnu snagu onom jeftinijom. "'Domaće radne snage više nema, a zaposlen je velik broj stranih i agencijskih radnika iz azijskih i istočnoeuropskih država. Želi li nam novi vlasnik pokazati put prema izlaznim vratima, s obzirom da ne želi produljiti dogovorena prava?'', pitao je Ivan Barić iz Kluba branitelja Đure Đaković.