c S
Dnevne novosti

Znatno više prijava vandalskog ponašanja u Rijeci

08.02.2023 06:28 RIJEKA, 7. veljače 2023. (Hina) - U 2022. je u Rijeci znatno povećano prijavljivanje vandalskog ponašanja u odnosu na godinu prije, a to je u većoj mjeri rezultat učinkovitosti gradskih servisa i aplikacija za prijavu, rečeno je na kolegiju gradonačelnika u utorak.
Pročelnica Odjela gradske uprave Rijeke za komunalni sustav Maja Malnar izvijestila je da je prošle godine bilo 145 prijavljenih vandalizama, a godinu prije 60. Građani vandalsko ponašanje mogu prijaviti putem telefona, elektroničke pošte ili putem aplikacije "Gradsko oko", rekla je. Ova Internet platforma, koja djeluje dvije godine, posvećena je dvosmjernoj komunikaciji s građanima vezanoj za komunalnu problematiku na području Rijeke.

Malnar je izvijestila da se najviše slučajeva vandalskog ponašanja odnosi na nedozvoljeno ispisivanje grafita i plakatiranje te oštećenje dječjih sprava za igru i gradske komunalne opreme poput autobusnih postaja, klupa i sličnog. Problem je nemogućnost da se počinitelje zatekne na mjestu događanja, pa se u ovakvim slučajevima surađuje s policijom i služi se video nadzorom, navela je.

Kako je često nemoguće identificirati počinitelje, trošak popravaka ili sanacija snosi gradska uprava. Tako je u 2022. utrošeno oko 3500 eura za uklanjanje grafita i još toliko za uklanjanje plakata postavljenih bez dopuštenja. Čak 25 tisuća eura koštao je popravak uništene gradske opreme.

Grad Rijeka ima plan za sprečavanje vandalskog ponašanja i u njegovu okviru koordinacijsko tijelo u kojem su predstavnici gradskih odjela za komunalni sustav, upravljanje gradskom imovinom i za gradsku samoupravu. To tijelo prikuplja podatke o prijavama vandalizma i upućuje ih gradonačelniku svake godine. Pokušava se djelovati i preventivno, edukacijom najmlađih u suradnji s mjesnim odborima, rekla je pročelnica. Gradonačelnik Marko Filipović upozorio je na štetnost vandalskog ponašanja. "Ovaj novac iz gradskog proračuna se sigurno može iskoristiti za pametnije namjene", istaknuo je.