c S
Dnevne novosti

Sabor usvojio zakone o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju

20.03.2023 06:55 ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatski sabor jednoglasno je usvojio zakone koji su dio paketa reforme zdravstva, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, za koje je glasovalo 77 zastupnika vladajuće većine, dok je oporba ranije napustila sjednicu.
Izmjenama zakona povećava se maksimalni iznos participacije pacijenata u troškovima zdravstvene zaštite s 2000 kuna na 4000 kuna, te proširuje djelatnosti domova zdravlja. Svaka županija imat će po jedan dom zdravlja, koji će moći imati i svoje podružnice ako se radi o otocima. Domovi zdravlja trebali bi dobiti psihološke, logopedske i druge specijalističke usluge. Reforma zdravstva usmjerava se na prevenciju i rano otkrivanje bolesti te se, među ostalim, uvodi pravilnik koji će definirati medicinski prihvatljivo vrijeme za ostvarivanje mjera zdravstvene zaštite.

Osnivačka prava općih bolnica prenose se s jedinica lokalne samouprave na državu, uvodi se objedinjena javna nabava te nova kategorizacija bolnica, formiraju centri izvrsnosti, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva. Kako bi se osigurala uključenost jedinica lokalne samouprave u rad općih bolnica predviđeno je da one daju mišljenje u postupku imenovanja i razrješenja ravnatelja opće bolnice na svom području. Mijenja se i model ugovaranja s bolnicama gdje bi težište trebalo biti na kvaliteti rada i rezultatima, a ne na kvantiteti i limitima. 

Vlada je prihvatila amandman zastupnika Veljka Kajtazija na izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Prema njemu, obvezno zdravstveno osiguranje dobit će, temeljem rješenja u prvom stupnju nadležnog upravnog tijela županije i Grada Zagreba, osobe s prebivalištem, stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj, koje nemaju sredstava za uzdržavanje i nesposobne su za samostalan život i rad.