c S
Dnevne novosti

Dan hrvatskih odvjetnika - biti ili ne biti na društvenim mrežama

27.03.2023 07:04 ZAGREB, 24. ožujka 2023. (Hina) - Ovogodišnji Dan hrvatskih odvjetnika, koji je u petak održan u Zagrebu, bio je posvećen dobrim i lošim stranama prisutnosti odvjetnika na društvenim mrežama, priopćila je Hrvatska odvjetnička komora (HOK).
Predsjednik HOK-a Robert Travaš u uvodnom je govoru istaknuo da odvjetnici nisu zadovoljni ponašanjem i radom Europske komisije odnosno njene Glavne uprave za unutrašnje tržište u odnosu na hrvatsko odvjetništvo. "Po ne znam koji put ukazujemo na poseban i neovisan ustavni i zakonski položaj odvjetništva kao službe koja pruža pravnu pomoć svakome i koje je kao takvo ustavna kategorija i posebna služba kao specifičan dio pravosuđa, a ne industrija i poduzetništvo", kazao je. Iz nerazumijevanja položaja odvjetničke službe, dodao je, stalno stižu novi prigovori i navodne neusklađenosti s pravom EU-a, a neka hrvatska ministarstva, u koja ne spada Ministarstvo pravosuđa i uprave, jednostavno prepisuju i slijepo slušaju sve što dolazi iz Bruxellesa.

Travaš je rekao da se u odvjetništvu zapošljava najveći broj pravnika u Hrvatskoj dok se istovremeno stalno smanjuje opseg odvjetničkih poslova. Osvrnuo se i na navode iz izvješća predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju u pravosuđu koji se dotiču odvjetništva, odnosni prava odvjetnika na podnošenje prijedloga za dopuštenje revizije te na troškove postupka. HOK, kazao je, već godinama traži da se odvjetnicima omogući pristup cjelokupnoj sudskoj praksi da bi mogli kvalitetno postaviti i obrazložiti prijedlog za dopuštenje revizije. "Kad nam to bude omogućeno tada možemo početi razgovarati treba li i na koji način regulirati pristup odvjetnika Vrhovnom sudu RH u slučaju da isti nisu dovoljno stručni ili da se ponašaju neprofesionalno u odnosu na VSRH", zaključio je. Dobronićeve navode da odvjetnici namjerno produžuju trajanje postupka, Travaš je nazvao neosnovanima, s obzirom na ograničenje broja radnji koje sud priznaje kod naknade troška u prvostupanjskom postupku.

Predsjednica Odvjetničke akademije HOK-a Laura Valković moderirala je okruglim stolom, a o temi „Biti ili ne biti odvjetnik na društvenim mrežama“ govorila je izvanredna profesorica Tea Vukušić Rukavina s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, izvijestio je HOK.