c S
Dnevne novosti

Zbog neplaćenih računa pred ovrhom 230.000 kućanstava

30.03.2023 06:55 ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Krenuli su prijedlozi ovrha za neplaćene račune iz prošle godine, piše u srijedu Večernji list, ističući da je pred ovrhom čak 230.000 kućanstava.
Svaki šesti Hrvat kasni s plaćanjem režijskih troškova, stanarine ili otplatom kredita za stan, navodi dnevnik. S udjelom stanovništva od 16,6 posto koje kasni s plaćanjem vlastitih obaveza Hrvatska je četvrta najlošija članica EU, nakon rekordera Grčke u kojoj više od trećine stanovništva ne plaća svoje obaveze na vrijeme, zatim Bugarske i Cipra.

Najredovitiji s podmirenjem svojih troškova su Česi, gdje je udio neplatiša samo 2,5 posto, dok je prosječan udio neplatiša unutar Europske unije 9 posto! Malo tko je od dužnika osporavao da se režijski troškovi, telefonski računi ili uzeti krediti moraju plaćati, no naplata dugova postala je zlatna koka za popratne službe, odnosno javne bilježnike, odvjetnike i Finu kojima je pala sjekira u med.

Za jedan neplaćeni račun trošak prijedloga ovrhe je 60 eura, broj neplatiša se od 2011. prepolovio, no i dalje je u blokadi 227 tisuća građana s 3,2 milijarde eura duga, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.