c S
Dnevne novosti

70 godina od donošenja Konvencija o statusu izbjeglica važnija nego ikada

29.07.2021 07:05 ZAGREB/ŽENEVA, 28. srpnja 2021. (Hina) - Konvencija o statusu izbjeglica temelj je međunarodne zaštite ljudi prisiljenih bježati iz svojih domova i nije zastarjela već je danas više nego ikad važno štititi njezina načela jer u protivnom cijenu će platiti milijuni ljudi, rekao je na 70. godišnjicu Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

Konvencija i dalje štiti prava izbjeglica širom svijeta“, izjavio je Filippo Grandi, Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice u srijedu na 70. godišnjicu donošenja tog temeljnog dokumenta UNHCR-a.„Zahvaljujući Konvenciji, milijuni su života spašeni. Sedamdeset godina nakon usvajanja iznimno je važno da međunarodna zajednica brani njezina načela“, poručio je prema objavi na mrežnim stranicama UNHCR-a Hrvatska.

Grandi je izrazio zabrinutost zbog činjenice da u zadnje vrijeme određene države pokušavaju zanemariti ili zaobići načela Konvencije. To čine nizom postupaka - od  nezakonitih protjerivanja i pushbackova izbjeglica i tražitelja azila na granicama na kopnu i moru, do prijedloga da ih se prisilno premjesti u treće zemlje gdje će čekati obradu njihovih zahtjeva bez odgovarajućih jamstava. U svojem govoru održanom točno 70 godina nakon što je Konvencija o statusu izbjeglica 1951. predstavljena državama na potpis, Grandi je izjavio da je ovaj međunarodni ugovor ključna sastavnica međunarodnog prava o ljudskim pravima te je i danas jednako važan kao i u vrijeme kada je sastavljen i potpisan.

„U Konvenciji su jasno određena prava izbjeglica, koja obvezuju i danas, u kontekstu trenutačnih i dosad neviđenih izazova i izvanrednih situacija, poput pandemije bolesti COVID-19“, rekao je Grandi. I u Konvenciji o pravima izbjeglica iz 1951. i u novijem Globalnom kompaktu o izbjeglicama poziva se na međunarodnu suradnju kako bi se pronašla rješenja za izbjeglice.

Grandi je istaknuo potrebu da se međunarodna zajednica pridržava ključnih načela zaštite izbjeglica navedena u Konvenciji, uključujući pravo da se osobe koje bježe od proganjanja ne smije vratiti u područja gdje su izložene opasnosti. Sedamdeseta obljetnica Konvencije o statusu izbjeglica obilježava se nekoliko mjeseci nakon što je i UNHCR obilježio sedam desetljeća djelovanja kao organizacija s globalnim mandatom za zaštitu prisilno raseljenih osoba.