c S
Dnevne novosti

Afera fiktivni stečajevi: Uz suca i pomoćnicu uhićeno još 11 osumnjičenika

18.02.2021 07:25 ZAGREB, 17. veljače 2021. (Hina) - Pored suca zagrebačkog Trgovačkog suda M. K. i voditeljice pisarnice istog suda A. M., u zajedničkoj akciji Uskoka i policije u ponedjeljak je uhićeno još 11 osoba osumnjičenih da su u stečajima više tvrtki izvukli 30 milijuna kuna, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Prvi osumnjičeni su u srijedu, nakon uhićenja i pretraga, dovedeni na ispitivanje u Uskok nakon čega će prenoćiti u pritvoru na Oranicama. Osumnjičenici za koje Uskok zatraži istražni zatvor u četvrtak će biti dovedeni sudu istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučivati o zahtjevu tužiteljstva.

Sudac M. K. uhićen je u srijedu ujutro u svojoj kući u Sisku, a dva dana ranije Uskok je od državnog sudbenog vijeća (DSV) zatražio odobrenje za lišenje slobode, određivanje pritvora i određivanje istražnog zatvora. DSV je K. u srijedu skinuo imunitet kako bi se protiv njega mogla pokrenuti istraga, dodao je Uskok.

Pored K. i članova njegove obitelji koje se sumnjiči za pomaganje u izvlačenju novca, uhićena je i sučeva stručna suradnica A. M. koju Uskok sumnjiči da je za K. pripremala rješenja za neosnovane isplate na račune tvrtki njegovih poznanika, ali i rodbine.

Među uhićenima su, kako se doznaje, dvoje stečajnih upravitelja B. P. i njegov kćer I. P. Uskok sumnja da su članovi sučeve obitelji od 2009. godine osnovali više tvrtki nakon čega su se lažno prijavljivali kao vjerovnici u nizu stečajnih postupaka. Pritom su te tvrtke u stečajne postupke, koje je kontrolirao sudac K. zajedno s P.-ovima, ispostavljale fakture koju su zatim podmirivane iz sredstava stečajnih dužnika. Te fakture su, međutim, bile fiktivne i plaćane su neosnovano, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Mediji pišu da je među oštećenim stečajnim dužnicima i nekadašnja građevinska tvrtka Tempo u kojem je stečajna upraviteljica bila osumnjičena I. P. Među oštećenima su ukupno 23 tvrtke u stečaju, šest dioničkih društava i 17 tvrtki s ograničenom odgovornošću, dodaju mediji ističući da su oštećeni i Željezara Sisak, Slavijatrans te Hyundai Auto Zagreb.

Sudac K., koji je od DSV-a zatražio razrješenje koje mu je to vijeće odobrilo s 1. travnjem, pucao je 2015. godine iz ilegalnog pištolja oko svoje vikendice što je uznemirilo građena koji su pozvali policiju. Sudac je priznao policajcima da je pucao te im je predao dva pištolja HS 2000, do kojih je jednog posjedovao ilegalno.

K. je ranije bio sudac, a potom i predsjednik Trgovačkog suda u Sisku iz kojeg je 2011., nakon ukidanja sisačkog suda, prebačen na zagrebački Trgovački sud. Predsjednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić je priopćio u srijedu kako ne smije komentirati postupak u tijeku o kojem će odluku donijeti nadležni sud. Radić je dodao da ''tijela kaznenog progona obavljaju radnje sukladno strogim zakonskim odredbama, u zakonom propisanoj radnji s Trgovačkim sudom u Zagrebu''.