c S
Dnevne novosti

Afera Spice na Vrhovnom sudu pet godina od prvostupanjske presude

13.09.2021 07:30 ZAGREB, 13. rujna 2021. (Hina) - Vrhovni sud danas počinje raspravljati o žalbama na presudu u aferi Spice kojom su 2016. bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i sedmorica suokrivljenika oslobođeni optužbe da su pokušali preuzeti vlasništvo nad Podravkom te ju pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna.

Iako su nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda oslobođeni za pokušaj preuzimanje Podravke tvrtkinim novcem, četvorica optuženih proglašeni su krivima da su Podravku oštetili dajući 65 milijuna kuna zajma splitskoj tvrtki SMS. Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke D. M., Z. Š., J. P. i S. R., Uskok je u tzv. aferi Spice teretio vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS S. M., suvlasnika varaždinske Fima Grupe M. H. te odvjetnika Z. M..

Za zajam SMS-u kojim je Podravka oštećena za 65 milijuna kuna D. M. je osuđen na dvije godine zatvora, Z. Š. i J. P. na 10, odnosno devet mjeseci koje mogu zamijeniti društveno korisnim radom, a S. M. na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. D. M., postane li presuda pravomoćna, Podravci mora vratiti 65 milijuna kuna, a ostala trojica nešto više od 10 milijuna kuna.

Uskok je nakon objave presude u srpnju 2016. izvijestio da je nezadovoljan oslobađajućom presudom "imajući u vidu kvalitetu i količinu dokaza" koje su iznijeli pred sudom. U odnosu na osuđujući dio presude nisu bili zadovoljni visinom kazni.

Ukine li Vrhovni sud presudu maratonsko suđenje kreće iznova

Vrhovni sud nepravomoćnu presudu može potvrditi, preinačiti ili ukinuti što bi značilo da se treba ponoviti suđenje koje je bilo jedno od najdugotrajnijih i najsloženijih u hrvatskoj pravosudnoj praksi. Počelo je u lipnju 2011. a u pet godina postupka održano je oko 300 rasprava i ispitano preko 130 svjedoka. Sudski spis imao je rekordnih 50 tisuća stranica. Zabilježen je i rekord u iznošenju obrana. Tako je primjerice Z. Š. svoju obranu iznosio čak 32 dana, a Polančec deset.

Optuženici i njihovi odvjetnici su od početka isticali da tužiteljstvo nema dokaz ni za jednu tvrdnju iz optužnice. Optužbe da su se udružili kako bi preuzeli većinsko vlasništvo nad Podravkom odbacivali su riječima da su koprivničku prehrambenu tvrtku tek branili od neprijateljskog preuzimanja. Za javnu sjednicu Vrhovnog suda o slučaju Spice predviđena su tri raspravna dana, a odluka će biti donesena naknadno iza zatvorenih vrata.