c S
Dnevne novosti

Aktualnim prijepodnevom Sabor danas počinje novu sjednicu

20.04.2022 07:25 ZAGREB, 19. travnja 2022. (Hina) - Aktualnim prijepodnevom, u kojemu će 40 zastupnika postaviti pitanja članovima Vlade, Hrvatski sabor danas počinje novu sjednicu koja će potrajati do sredine srpnja, ustavnog roka za redovno zasjedanje.

Ždrijebom je odlučeno da će prvo pitanje članovima Vlade postaviti Hrvoje Zekanović (NZ), a posljednji Stipo Mlinarić (Domovinski pokret).

S obzirom na dnevni red, na kojemu je više od 140 točaka, saborske zastupnike do sredina ljeta čeka vrlo dinamičan rad. Oko polovicu točaka predložila je oporba, a brojna su i izvješća o radu raznih tijela.

Oporba na novoj sjednici želi raspraviti niz aktualnih tema, ali i zatražiti raspuštanje Sabora i raspisivanje prijevremenih izbora slijedom uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata i istražnih postupka protiv drugih dužnosnika Vlade. Oporba traži također opoziv tri člana Vlade, Tomislava Ćorića, Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića, no s obzirom na najave premijera Andreja Plenkovića o rekonstrukciji Vlade možda će ta točka biti suvišna ako prije budu smijenjeni.

U formi interpelacija oporba također želi raspraviti o radu Vlade vezanom za obnovu, upravljanje sustavom civilne zaštite, za popis stanovništva te zaštitu potrošača od rasta cijena energenata.

Traži i upućivanje zahtjeva Državnom uredu za reviziju da pregleda stanje strateških robnih zaliha, donošenje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova itd.

Uz 'aktualno prijepodne', Sabor će u srijedu raspraviti premijerovo Izvješće o neformalnom sastanku čelnika Europske unije u Versaillesu, o izvanrednom i redovnom sastanku Europskog vijeća, te o sastanku na vrhu Europska unija – Afrička unija.

Zastupnici bi u četvrtak trebali raspravljati o konačnoj verziji izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te prijedlogu saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da se prva nedjelja u lipnju proglasi "Danom preživjelih od raka u Republici Hrvatskoj”.

U petak, Sabor će raspravljati o konačnim tekstovima izmjena Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji te Zakona o predmetima opće upotrebe.